Groningers kunnen stemmen voor ‘Toukomst’: vernieuwende en creatieve projecten

http://toukomst-groningen
25 september 2020  Laatste update: 15 maart 2023

Inwoners van de provincie Groningen kunnen tot en met 4 oktober stemmen op de zogenoemde ‘Toukomstprojecten’. Het betreft 59 vernieuwende en creatieve projecten die bijdragen aan beter wonen, leven en werken in de provincie. De projecten zijn het resultaat van 900 ingestuurde ideeën van Groningers.

Diverse projecten hebben betrekking op het bevorderen van waterrecreatie of watersport in Groningen. Zoals bijvoorbeeld ‘Diepen en maren: van Stad tot Wad’ (project 27), waarin gepleit wordt voor versterking en herstel van de historische waterlopen in de provincie. Andere relevante projecten op het gebied van water zijn ‘Masterplan vaarwater verbindt Groninger land’ (project 21), ‘Van Aa naar zee’ (project 22), ’t Wad tot stad’ (project 23) en ‘Parels van Westerwolde gaan glanzen’ (project 41). Heb je hart voor de waterrecreatie in Groningen, breng dan een stem uit op een van de bovengenoemde projecten.

100 miljoen euro

Voor de Toukomstprojecten die uitgevoerd worden is in totaal 100 miljoen euro beschikbaar. Het beoordelen kan van 22 september tot met 4 oktober op deze website en via de speciale Toukomstkrant.

Siem Jansen: “Groningers hebben zelf bepaald wat zij nodig hebben, met als resultaat maar liefst 900 ideeën die de basis vormen voor de 59 projecten. Én veel nieuwe samenwerkingen en contacten die anders niet gelegd waren. Nu is het aan alle inwoners om ze te beoordelen, want we zullen keuzes moeten maken. We kunnen niet alle Toukomstprojecten uitvoeren.”

Stemmen

Inwoners van Groningen kunnen de projecten beoordelen door sterren toe te kennen. Ook kan er toegelicht worden wat er goed of minder goed aan is. Men mag alle projecten beoordelen, maar dat hoeft niet. Het is geen stemming op populariteit, het Toukomstpanel neemt de inhoud van de beoordelingen mee in haar afweging. Het beoordelen kan van dinsdag 22 september tot en met zondag 4 oktober.

Toukomstpanel kiest

In oktober worden alle beoordelingen overhandigd aan het Toukomstpanel, met daarin twintig inwoners van de provincie Groningen. Zij gebruiken de beoordelingen, samen met een aantal analyses van de projecten en de haalbaarheid, in hun advies aan het bestuur van Nationaal Programma Groningen. Dit gaat over welke projecten het beste uitgevoerd kunnen worden en de besteding van de 100 miljoen euro. Naar verwachting is dit advies in januari 2021 klaar. Volgend jaar is duidelijk welke Toukomstprojecten de komende jaren uitgevoerd gaan worden.

© foto boven: website Toukomst

Vorig artikel Volgend artikel