'Oneindig' Singelpark in Leiden officieel geopend

http://singelpark-leiden-loviumbrug-zijlpoort
17 september 2020  Laatste update: 15 maart 2023

Met de opening van de Loviumbrug is begin september het laatste ontbrekende stukje aan het Singelpark in Leiden toegevoegd. Het park is een groene, rondlopende route van zo’n zes kilometer om het centrum van Leiden. Volgens de initiatiefnemers is het singelpark het langste park van Europa. Vijf nieuw aangelegde bruggen zorgen voor de aaneensluiting van het stadspark.

Jaren voorbereiding

Aan de totstandkoming van het Singelpark gingen jaren voorbereiding vooraf. Het park is een initiatief van een aantal inwoners van de stad die zich samen hebben ingezet voor de totstandkoming ervan. Het rondje is nog niet helemaal gereed, maar bewoners en bezoekers van de stad kunnen sinds begin september de route rond het centrum gebruiken. “We zitten op zo’n tachtig procent van de realisatie van het singelpark”, vertelt wethouder North tegen de lokale nieuwswebsite Leidsch Dagblad. “De aanleg van de Singelparkbruggen was wel een van de belangrijkste onderdelen voor het park. Omdat daardoor de route in een gesloten rondje gelopen kan worden aan de binnenzijde van de zeven singels”.

Oneindig rondje

De Vlaamse architect Laurant Ney, die de parkbruggen heeft ontworpen voegde er bij de opening van de Loviumbrug aan toe: “Het is een park zonder begin of einde. Je kunt overal inhaken. Het gaat oneindig door.”

Leefomgeving

Alexander Geertsema, voorzitter van Stichting Vrienden van het Singelpark en oud-wethouder van Leiden, is blij met zo’n groen park in het centrum van de stad. “Het voegt echt wat toe aan de leefomgeving. Voor alle mensen in Leiden en voor de toeristen is het fijn dat je in een zo dichtbebouwde stad, zo’n stuk groen hebt om in te recreëren en te verblijven.”

Twee onderbrekingen

Overigens duurt het nog enkele jaren voordat het rondje echt rond is en het Singelpark kan worden afgemaakt. Bij het Energiepark vormt de Uniper-energiecentrale aan de Maresingel een blokkade om direct langs het water te wandelen. Dat blijft waarschijnlijk zo zolang de centrale in gebruik is. Op dezelfde plek verhindert de dam in de singel boten om een rondje rond de stad te varen.

Bij de Witte Singel wordt het Singelpark nu nog onderbroken op de plek waar de Universiteit Leiden een nieuwe campus gaat bouwen voor de faculteit Geesteswetenschappen.

Meer informatie over het project, maar ook wandelingen met cultuurhistorische achtergrond zijn te vinden op de website van het Singelpark.

Op de foto: Recreatievaart passeert de nieuwe Loviumbrug

Vorig artikel Volgend artikel
Meld u aan voor de nieuwsbrief

Twitter