Corona-update: gedeeltelijke lockdown per 14 oktober

15 oktober 2020  Laatste update: 15 maart 2023

Op 13 oktober zijn tijdens een landelijke persconferentie nieuwe, strengere maatregelen afgekondigd om het aantal contactmomenten terug te dringen. Dit is nodig om de verspreiding van het coronavirus tegen te gaan. De aanvullende landelijke maatregelen gelden sinds woensdag 14 oktober en zijn in elk geval voor de komende 4 weken van kracht.

De maatregelen zijn erop gericht om de kans op grote drukte en het aantal sociale contactmomenten tussen mensen te beperken, zonder de samenleving en de economie op slot te doen.

Gevolgen waterrecreatie

De nieuwe maatregelen hebben gevolgen voor waterrecreanten. De overheid roept iedereen op om uitstapjes zoveel mogelijk te beperken. Met name de beperking van het aantal mensen dat mag samenkomen is van belang. Gezelschappen mogen daarbij maximaal uit vier personen bestaan. Voor mensen uit hetzelfde huishouden en kinderen tot 13 jaar geldt een uitzondering. Ook voor sporten gelden beperkingen.  Sportkantines, douches, kleedkamers en horecagelegenheden zijn gesloten.

Protocol verantwoord watersporten

Op basis van de informatie heeft het Watersporverbond het protocol verantwoord watersporten aangepast en nu ook beschikbaar gemaaktvoor verenigingen en vaarscholen.  Het protocol is gebaseerd op het Algemeen Protocol Verantwoord Sporten van NOC*NSF uitgaande van de basisregels van de Rijksoverheid en binnen de hygiënerichtlijnen van het RIVM. Let op; dit protocol is gebaseerd op de kennis van nu en kan nog veranderen. Ook de veelgestelde vragen zijn bijgewerkt.

Maatregelen buitenactiviteiten

  • Voor activiteiten buiten, waar geen continue doorstroming van mensen is, geldt een maximum van 4 personen.
  • Is er buiten wel een continue doorstroming van personen, zoals in dierenparken of op markten, dan geldt er een norm voor het aantal bezoekers per vierkante meter.
  • Het advies is het aantal reisbewegingen zoveel mogelijk te beperken.

Factsheet

Zie onderstaand factsheet van de Rijksoverheid met een overzicht van alle maatregelen.

 

Meer informatie

Check ook de noodverordeningen van de veiligheidsregio’s voor mogelijke specifieke regels op het gebied van waterrecreatie. Actuele berichten staan op de berichtenpagina van www.vaarweginformatie.nl.  Partners in ons bestuur en het Netwerk Waterrecreatie hebben allemaal hun eigen rol in deze bijzondere tijd. Via hun websites wordt veel informatie gegeven over de maatregelen die van invloed zijn op hun leden/doelgroepen. Onderstaand een overzicht met een aantal relevante links met meer informatie:

Vorig artikel Volgend artikel
Meld u aan voor de nieuwsbrief

Twitter