Groen licht voor aanpak jachthaven op Ameland

http://jachthaven-ameland-vuurtoren-leusink-unsplash
30 oktober 2020  Laatste update: 15 maart 2023

De plannen voor de het renoveren van jachthaven ’t Leijegat op Ameland kunnen uitgevoerd worden. De gemeenteraad ging eind oktober akkoord met een investering van 1,7 miljoen euro.

Het geld zal worden gebruikt voor herinrichting en vernieuwing van de ligsteigers, plaatsen van een golfbreker bij ingang van de haven, herstel van damwanden, herstraten van de oude veerdam, asfalteren van de toegangsweg en vernieuwen van de leugenbank bij ingang van de jachthaven. Alleen het plan voor een groot parkeerterrein bij de jachthaven werd geschrapt.

Tekentafel

Er werd al ruime tijd aan de nieuwe jachthaven gewerkt en meerdere malen werden de plannen terug naar de tekentafel gestuurd, omdat er bijvoorbeeld niet genoeg lig- en manoeuvreerruimte was voor de chartervaart en passanten of omdat de charters te klein waren ingetekend. Stichting Jachthaven ’t Leijegat, de Watersportvereniging, de bruine vloot, Wadvaarders en de rondvaartboten, zijn allemaal betrokken bij de totstandkoming.

Jook Nauta, voorzitter van Stichting Jachthavens Waddeneilanden, heeft het uiteindelijke plan met betere ligplaatsen en meer capaciteit getekend. De jachthaven wordt buiten het storm- en toeristenseizoen aangepakt. Er zou in april/mei 2021 mee begonnen kunnen worden, zo is de verwachting.

Bron: Omrop Fryslân en Persbureau Ameland

Vorig artikel Volgend artikel
Meld u aan voor de nieuwsbrief

Twitter