Volgende testfase voor afvangsysteem zwerfafval Shoreliner bij Numansdorp

http://shoreliner-afvangsysteem-zwerfafval_tcm21-265390.jpg
10 november 2020  Laatste update: 15 maart 2023

De pilot met het afvangsysteem voor zwerfvuil, Shoreliner, waarmee al enige tijd getest wordt langs het Haringvliet, gaat de volgende fase in. De Shoreliner is op 29 oktober verhuisd naar Numansdorp. Het afvangsysteem vist drijfafval uit het water voordat het de zee heeft bereikt.

Schoon Haringvliet

Zo helpt de Shoreliner bij het verminderen van de plasticsoep. De Shoreliner stond eerder in Strijensas. De oevers van het Hollands Diep en Haringvliet worden vervuild door plastic en ander afval. Ook langs de oevers en op eilanden brengt dit afval veel schade toe aan flora en fauna. De Shoreliner maakt onderdeel uit van het programma Schoon Haringvliet waarin gemeenten Goeree-Overflakkee en Hoeksche Waard, provincie Zuid-Holland, Rijkswaterstaat, IVN, Staatsbosbeheer en Natuurmonumenten samenwerken aan de aanpak van het zwerfafval in het Haringvliet en omgeving.

Shoreliner

De Shoreliner is een afvangsysteem waarmee drijvend afval kan worden afgevangen voordat dit op de oever aanspoelt. Onder invloed van stroming en wind wordt het afval via een geleider naar een opvangoog geleid, dat regelmatig wordt geleegd. De pilot is opgestart met als doel ervaring op te doen en nieuwe kennis te ontwikkelen over hoe het systeem het beste in de praktijk werkt. In 1,5 jaar worden 3 testlocaties in het Haringvliet onderzocht.

Eerste locatie

Op 31 januari 2020 gaven gedeputeerde Adri Bom van provincie Zuid-Holland en wethouder Paul Boogaard van gemeente Hoeksche Waard het startsein voor de plaatsing van de Shoreliner bij Strijensas. Op 20 oktober is de Shoreliner verplaatst naar de volgende testlocatie bij Numansdorp. De Shoreliner bij Strijensas was gelegen naast de strekdam bij de ingang van de haven en op het westen georiënteerd.

Verder onderzoek

Aanvullend doet TU Delft, in opdracht van Rijkswaterstaat en in samenwerking met alle betrokken partijen, nader onderzoek naar stroming, wind en getijdenbeweging in het Haringvliet. Dit onderzoek helpt de kennisontwikkeling rondom zwerfafval en om de meest effectieve locatie voor de Shoreliner te bepalen. De uitkomsten worden volgend jaar gecombineerd met de hotspotkaart voor Zwerfafval van Rijkswaterstaat West Nederland Zuid en het onderzoek Schone Rivieren rondom het Haringvliet. Eén van die hotspots ligt in de buurt van de locatie bij Numansdorp waar de Shoreliner vanaf 20 oktober komt te liggen. Op deze plek ligt veel zwerfafval op de oever.

Voortgang pilot

De werking van de Shoreliner wordt de komende maanden op de nieuwe locatie gevolgd. Begin volgend jaar zal de Shoreliner vervolgens in het kader van de pilot nog worden verplaatst naar een derde locatie, op Goeree-Overflakkee bij de haven van Stellendam. De exacte locatie zal bepaald worden door de resultaten van het nader onderzoek naar invloed van stroming, wind en getij dat door TU Delft wordt uitgevoerd.

Bron en foto: Rijkswaterstaat

Vorig artikel Volgend artikel