Proef met kleine windmolentjes in jachthaven watersportvereniging Haringvliet

http://pilot-windmolens-haringvliet
14 december 2020  Laatste update: 20 maart 2023

De gemeente Hellevoetsluis werkt samen met (inter)nationale en lokale partners aan het verduurzamen van de havens. Op verschillende locaties worden proefprojecten gehouden om de haalbaarheid van innovatieve duurzame oplossingen te onderzoeken. Vrijdag 27 november is de proef met ‘kleine windturbines’ in de jachthaven van Watersportvereniging Haringvliet gestart.

Pilot windenergie

Voor de pilot met windenergie komen er twee windmolens met een hoogte van 3 meter. Bijzonder aan deze windmolens is dat ze juist meer energie opbrengen als ze bij elkaar worden geplaatst. Bij andere soorten windmolens wordt de opbrengst dan juist minder. De twee windmolens brengen jaarlijks enkele duizenden kWh op aan energie, is de verwachting. Dat is ongeveer 5% van het elektriciteitsverbruik in de jachthaven. Dit bespaart meer dan een ton CO2 per jaar.

Watersportvereniging Haringvliet

Watersportvereniging Haringvliet wil graag zelf duurzaam elektriciteit opwekken. Voorzitter John Roos: “In de naaste en de iets verder weggelegen toekomst zal de vereniging met een aantal veranderingen worden geconfronteerd. Het bestuur heeft naast de vele veranderingen ook een visie over het verduurzamen van de vereniging en haven. De WSVH wil door participatie en ondertekening voor dit project een voorbeeld zijn, ook voor de jeugd”.

Ports Energy en Carbon Saving (PECS) en Duurzaamheidsimpuls Havengebied

Het proefproject met de kleine windturbines maakt deel uit van het project Ports Energy en Carbon Saving (PECS) en Duurzaamheidsimpuls Havengebied. Daar is de gemeente Hellevoetsluis al een aantal jaar mee bezig. Wethouder Peter Schop: “Naast de proef met de windmolens, hebben we vorig jaar bijvoorbeeld ook drijvende zonnepanelen geplaatst in de jachthaven Marina Cape Helius. Ook is er een langdurig project waarbij booteigenaren collectief zonnepanelen kunnen kopen voor hun boot. Al dit soort maatregelen draagt bij aan duurzamere havens. En daar doen we het voor.”

Bron en foto: Gemeente Hellevoetsluis

Vorig artikel Volgend artikel