Voorbereidingen Bunschotense zelfbedieningsovertoom voor kleine boten en sloepen in volle gang

http://zelfbedieningsovertoom-bunschoten-still-video.
20 januari 2021  Laatste update: 15 maart 2023

In Bunschoten zijn op dit moment de voorbereidingen voor de te realiseren zelfbedieningsovertoom bij de Oostdijk in volle gang. Deze uitvinding voor kleine boten en sloepen verbindt straks de wijken Vathorst en Rengerswetering met het Randmeer.

Aanleg overtoom

Het plan is om in april of mei daadwerkelijk te starten met de aanleg van de overtoom.

Maar voor gestart kan worden met de aanleg, moeten eerst alle voorbereidende werkzaamheden zijn afgerond. Op de plek waar de overtoom wordt gerealiseerd, moet de dijk verstevigd worden. Kort geleden heeft het waterschap daarom een vergunning verleend om extra grond aan te brengen.

Elektrische lift

Deze eerste zelfbedieningsovertoom van Nederland is een uitkomst voor inwoners van Rengerswetering en Vathorst die in het bezit zijn van een kleine boot of sloep. Straks is het namelijk mogelijk om in 6 minuten tijd een bootje (met een gewicht van maximaal 2 ton) over de Oostdijk naar het Nijkerkernauw te tillen met behulp van deze elektrische lift. Booteigenaren kunnen de overtoom zelfstandig bedienen en het gebruik ervan is gratis.

Aan de totstandkoming is vijf jaar ontwikkeling vooraf gegaan, zo is de leven in het artikel historie op de website Zelfbedieningsovertoom.nl. Ook is meer informatie en een animatievideo te vinden op de pagina met veelgestelde vragen over de Zelfbedieningsovertoom.

Bron: Gemeente Bunschoten – afbeelding boven: still uit animatievideo www.zelfbedieningsovertoom.nl

Vorig artikel Volgend artikel
Meld u aan voor de nieuwsbrief

Twitter