Vaarverbod in diverse steden om ijsgroei te bevorderen

http://schaatsen-grachten-leiden-2012-svanderhelm.jpg
09 februari 2021  Laatste update: 15 maart 2023

Nu de vorst voor langere tijd lijkt aan te houden, hebben diverse gemeentes en waterschappen vaarverboden ingesteld om de groei van een dikke laag ijs een kans te geven. Onder andere in Leiden, Groningen, Utrecht en stukken van Amsterdam is een vaarverbod van kracht. Ook blijven sluizen gesloten en worden gemalen en stuwen uitgeschakeld om de ijsgroei te bevorderen.

Vorst

Het KNMI verwacht dat de vorst in ieder geval nog tot half februari aanhoudt. Daarmee zou op singels en grachten een dikke laag ijs kunnen ontstaan zodat schaatsliefhebbers hiervan kunnen profiteren. In veel steden was het in 2012 voor het laatst dat het ijs dik genoeg was om te kunnen schaatsen.

Schaatsen en corona

Ondanks de huidige geldende coronamaatregelen is schaatsen op natuurijs toegestaan, mits er anderhalve meter afstand wordt gehouden. Op de website van de Rijksoverheid is een overzicht van regels en richtlijnen te vinden.

terras-schaatsen-grachten-leiden-2012-svanderhelm
Een terras op het ijs in het centrum van Leiden (07 februari 2012)
Vorig artikel Volgend artikel