Brugopeningen aan te vragen met vernieuwde Friese Watersport app

http://watersport-app-fryslan-avine-fokkens
29 maart 2021  Laatste update: 15 maart 2023

Watersporters kunnen vanaf dit vaarseizoen bij 16 bruggen in Fryslân een brugopening aanvragen met een app. Deze service is een primeur in Nederland. Gedeputeerde Avine Fokkens–Kelder lanceerde zaterdag 27 maart in Langweer de vernieuwde app en opende daarmee het vaarseizoen 2021.

Brugopening aanvragen met app

Het watersportseizoen in de provincie Fryslân is zaterdag 27 maart van start gegaan. Dat betekent dat brugwachters zeven dagen per week bruggen en sluizen bedienen. Het aanvragen van een brugopening kan met een marifoon of met een druk op de aanmeldknop bij de brug. In Fryslân is het vanaf vandaag bij 16 bruggen ook mogelijk dat via de app Watersport te doen . “Ik ben trots dat dit mogelijk is in onze watersportprovincie. Voor iedereen die hier vaart is deze digitale aanmeldknop een handige aanvulling op onze service”, zegt gedeputeerde Avine Fokkens-Kelder.

Zestien bruggen

De 16 bruggen zijn aangesloten op de bedienlocatie in Leeuwarden, it Swettehûs. Op termijn zal it Swettehûs 40 bruggen bedienen. Het zijn voornamelijk bruggen in belangrijke recreatieve en doorgaande vaarroutes.

Nieuwe functies

De Watersporters kunnen in deze vernieuwde versie hun vaarroute invoeren en ontvangen vervolgens alle informatie die ze onderweg nodig hebben. In de app staan onder andere brugbedieningstijden, jachthavens, snelvaargebieden, elektrische oplaadpunten, Marrekrite aanlegplaatsen, vuilwaterpunten en actuele scheepvaartinformatie. Nieuw is dat de app tips geeft over het varen op drukke knooppunten, zoals de Varen doe je Samen!-knooppunten. “Deze app draagt bij aan veilig varen in Fryslân. Ik hoop dat veel watersporters er gebruik van gaan maken, zodat zij met actuele informatie bij de hand Fryslân gaan ontdekken”, aldus Fokkens-Kelder. De app Watersport is beschikbaar in het Fries, Nederlands, Duits en Engels en gratis beschikbaar voor gebruikers van Apple en Android. De app is gebaseerd op de Riverguide app, die al veel schippers gebruiken.

Bruggen waarbij aanmelden via de app in 2021 mogelijk is:
van Harinxmakanaal:

 • 1. Kiesterzijl
 • 2. Frisiabrêge Franeker
 • 3. Stationsbrug Franeker
 • 4. Brug Dronryp
 • 5. Brug Ritsumasyl.

Staandemastroute Leeuwarden – Grou:

 • 6. Palma brêge Wergea
 • 7. Tútsebrêge Wergea.
 • 8.Gallebrêge Grou.
 • 9. Rogsloot Warten
 • 10. Zandsloot Terhorne 1
 • 1. Brug Noorder Oudeweg bij Joure
 • 12. Janesloot Langweer
 • 13. Scharsterbrug
 • 14. Sudergoabrêge Workum
 • 15. Panhuysbrug Tjerkwerd
 • 16. Warrebrug bij Tijnje.

De Slauerhoffbrug Leeuwarden en Brug Follega volgen nog voor de zomer. Meer informatie: www.fryslan.frl/swettehus.

Meer informatie over watersport in Fryslân: www.fryslan.frl/watersport

Vorig artikel Volgend artikel
Meld u aan voor de nieuwsbrief

Twitter