Rotterdam verwelkomt Olympische kanosport op Willem-Alexander Baan

http://kanosport-rotterdam-watersportverbond-olympisch
02 maart 2021  Laatste update: 15 maart 2023

De Willem-Alexander Baan in Zevenhuizen nabij Rotterdam is per 1 maart 2021 de nieuwe trainingslocatie voor de topsporters van de Olympische discipline kanosprint. Dat zijn Rotterdam Topsport, Sportbedrijf Rotterdam en het Watersportverbond voor een periode van minimaal vier jaar overeengekomen.

Met deze nieuwe trainingslocatie willen alle partijen samen de komende jaren vol inzetten op de ontwikkeling van kanosport in de regio Rotterdam, zo laten ze weten. De ambities richten zich op deelname en medailles op de Olympische Spelen en het binnenhalen van grote evenementen op de Willem-Alexander Baan, zoals bijvoorbeeld een EK en/of WK Kanosprint.

Efficiënter en professioneler

Deze nieuwe trainingslocatie voor kanosprint en de doelen die daarbij zijn gesteld, bevestigen de weg die het Watersportverbond enkele jaren geleden is ingeslagen naar een efficiënter en professionelere organisatie van de kanosport. De laatste Olympische medaille die in de kanosprint werd behaald, was in Seoul in 1988 op K2 500 meter dames. Doel van dit nieuwe topsportprogramma is om in 2028 kans te maken op minimaal twee Olympische medailles.

Meer instroom en doorstroom

De Willem-Alexander Baan biedt huidige en toekomstige talenten kanosprint in veel opzichten perspectief, aldus het Watersportverbond. De kanosprinters krijgen een eigen baan waar ze op kunnen trainen. Daarnaast profiteren zij van de topsportfaciliteiten en structuur die op deze locatie al zijn ingericht voor toproeiers. Momenteel zijn de faciliteiten enkel beschikbaar voor de atleten die in de regio wonen of die hierheen verhuizen. Op de lange termijn zorgt deze nieuwe samenwerking voor meer instroom en doorstroom bij verenigingen. Ook biedt het kansen voor de andere disciplines binnen de kanosport, zoals bv. marathon, kanopolo en suppen, aangezien de Willem-Alexander Baan een toplocatie is voor nationale en internationale watersport-evenementen.

Groei naar volwaardig TeamNL Topsportprogramma

Vanuit het Watersportverbond is in samenwerking met bondscoach Focusplan Kanosprint, Nicole Bulk, het Platform Kanosport en manager Topsport, Serge Kats, een topsportprogramma ontwikkeld die moet leiden tot medailles. Door te investeren in dit programma en te streven om EK’s en WK’s Kanosprint naar de Willem-Alexander Baan te halen, laat Rotterdam Topsport zien volledig te geloven in de potentie van kanosprint en in de ambities. Rotterdam Topsport wil het nationale kanosprint programma de komende jaren laten groeien richting een volwaardig TeamNL topsportprogramma.

Rotterdam is trots

De Rotterdamse wethouder Sport, Sven de Langen, is enthousiast over de komst van het kanosprint programma: “We zijn als stad trots dat we de kanosprint talenten mogen verwelkomen op de Willem-Alexander Baan. De gedrevenheid van topsporters inspireert en motiveert. Hierdoor krijgt ook de recreatieve watersport een extra impuls, Rotterdam beschikt immers over prachtige vaarwegen met verbindingen naar de Rottemeren.”

Op de foto boven: Ruth Vorsselman, Nederlands Kampioen Kanosprint K1 500m en 1000m. © Vivienne Magalie

Vorig artikel Volgend artikel