Corona-update 11 mei: versoepelingen stap 2 - buiten meer mogelijk

12 mei 2021  Laatste update: 15 maart 2023

Op 11 mei 2021 is tijdens een landelijke persconferentie bekend gemaakt dat op 19 mei 2021 de tweede stap in de versoepeling van de coronamaatregelen zal worden gezet. Met deze stap komen er meer mogelijkheden voor buitenactiviteiten. 

Tweede stap openingsplan per 19 mei

Op 19 mei wordt een aantal coronamaatregelen losgelaten of aangepast, als de cijfers dit toelaten. Alle overige maatregelen blijven gelden. Voor waterrecreatie en watersport zijn de versoepelingen goed nieuws, want er komen weer meer mogelijkheden. Hieronder een aantal versoepelingen, kijk voor het volledige overzicht op de website van de Rijksoverheid.

  • Buiten sporten in groepen
    Buiten sporten in groepsverband kan weer, maar er zijn wel voorwaarden. Dit mag met maximaal 30 personen en iedereen houdt 1,5 meter afstand. Wedstrijden en publiek zijn niet toegestaan. Jongeren tot en met 26 jaar mochten eerder al meer op het gebied van buiten sporten. Zij mogen buiten gezamenlijk sporten zonder 1,5 meter afstand te houden.
  • Verhuurlocaties open
    Verhuurlocaties voor recreatieve activiteiten buiten mogen open. Dit betekent dat er bijvoorbeeld weer boten, kano’s en fietsen verhuurd worden.
  • Terrassen langer open
    Buitenterrassen mogen open van 06.00 tot 20.00 uur. In de eerste stap in het openingsplan gingen terrassen al open van 12.00 tot 18.00 uur. Deze tijden zijn nu verruimd. Alle voorwaarden blijven gelden. Zoals maximaal 50 personen op een terras en maximaal 2 personen aan een tafel op 1,5 meter afstand. Tenzij dit mensen zijn uit eenzelfde huishouden.

Reizen naar het buitenland

Vanaf 15 mei zijn reizen naar landen met een laag besmettingsniveau weer mogelijk. Check altijd het reisadvies op www.wijsopreis.nl. De veilige landen krijgen op deze website de kleurcode groen of geel. Vakantiereizen naar deze landen worden dan niet meer afgeraden. Op dit moment komen nog weinig landen in aanmerking voor een groen of geel reisadvies per 15 mei. Het kabinet hoopt dat er in de aanloop naar de zomer steeds meer landen als veilig worden aangemerkt.

Let wel op, want ondanks dat een land op geel of groen staat, leggen de meeste landen aan reizigers uit Nederland beperkingen op, zoals een verplichte test of quarantaine. Kijk hier ook goed naar in het reisadvies. In landen met de kleurcode oranje zijn veel coronabesmettingen. Ga hier niet naar toe op vakantie. Alle niet-noodzakelijke reizen naar deze landen worden afgeraden.

Bekijk de infographic van de Rijksoverheid met alle maatregelen en het openingsplan. (tekst gaat verder onder infographic)

factsheet-corona-update-maatregelen-stap-2-11mei.

Check ook de noodverordeningen van de veiligheidsregio’s voor mogelijke specifieke regels op het gebied van waterrecreatie. Actuele berichten staan op de berichtenpagina van www.vaarweginformatie.nl. Partners in ons bestuur en het Netwerk Waterrecreatie hebben allemaal hun eigen rol in deze bijzondere tijd. Via hun websites wordt veel informatie gegeven over de maatregelen die van invloed zijn op hun leden/doelgroepen. Verenigingen en jachthavens hebben de maatregelen vertaald in protocollen specifiek voor hun haven of gebied, bekijk deze ook.

Onderstaand een overzicht met een aantal relevante links met meer informatie:

Vorig artikel Volgend artikel
Meld u aan voor de nieuwsbrief

Twitter