Erfgoedlijn Goeree-Overflakkee breidt uit naar Hoeksche Waard en Voorne-Putten

http://verbreding_erfgoedlijn_goeree-overflakkee
21 mei 2021  Laatste update: 15 maart 2023

De erfgoedlijn Goeree-Overflakkee wordt uitgebreid naar Hoeksche Waard en Voorne-Putten. De gemeenten Brielle, Hellevoetsluis, Nissewaard, Hoeksche Waard en Goeree-Overflakkee, én de huidige erfgoedtafel Goeree-Overflakkee zijn enthousiast over de uitbreiding van de erfgoedlijn naar de 3 eilanden. Dat meldt de provincie Zuid-Holland.

Blauwe lijn als rode draad

Gezamenlijk is een ambitie bepaald rondom het verhaal van ‘het leven tussen en met het water, als vriend en vijand’. Dit omvat de brede ‘oeverzone’ van de eilanden: de noordrand van Goeree-Overflakkee en de zuidrand van zowel de Hoeksche Waard (inclusief Tiengemeten) als Voorne-Putten. Binnen deze geografische afbakening zijn 6 kansrijke erfgoedthema’s bepaald:

  • de havenkanalen en het maritieme verleden
  • de karakteristieke dorpen die in verbinding staan met het Haringvliet, Hollands Diep en de Bernisse
  • dijken
  • kreken incl. de Bernisse, de historische oude rivierarm van betekenis die de voormalige eilanden Voorne en Putten markeert
  • de Watersnoodramp 1953 en de deltawerken Haringvlietdam en de Volkerakdam
  • en tenslotte de waterlinies: de Stelling van het Hollandsch Diep en het Volkerak en de Stelling van de Monden van de Maas en het Haringvliet inclusief de vestingsteden Brielle en Hellevoetsluis

Gedeputeerde Willy de Zoete: “Onze Zuid-Hollandse eilanden kennen een grootse gezamenlijke geschiedenis van het eeuwenlang bevechten van de zee tot een breed scala van economische, culturele en sociale ontwikkelingen, die kenmerkend zijn voor deze regio. Het is mooi deze nu in één erfgoedlijn te presenteren.”

Verbreding

De wens om de erfgoedlijn Goeree-Overflakkee te verbreden bestaat al langer. De vergelijkbare ontwikkelingsgeschiedenis en kenmerkende structuren en elementen op de 3 eilanden, waren aanleiding voor Provinciale Staten om in september 2020 het besluit te nemen om te onderzoeken of er een gezamenlijke ambitie kan worden gemaakt.

Prijsvraag nieuwe naam

Een nieuwe erfgoedlijn vraagt om een nieuwe passende naam. Binnenkort start de mogelijkheid om via een prijsvraag een nieuwe naam voor te stellen. De onthulling van die naam zal in september plaatsvinden bij de feestelijke start van de nieuwe erfgoedlijn.

Erfgoedlijnen

Bunkers, kastelen, waterlinies, landgoederen en trekvaarten zijn zichtbare iconen van onze geschiedenis. Zij creëren een omgeving met een eigen identiteit waarin het prettig wonen, werken en recreëren is. De provincie Zuid-Holland maakt het samen met anderen mogelijk om het erfgoed in Zuid-Holland te bezoeken, ervan te genieten en te leren over onze geschiedenis. Dat is onder andere mogelijk door de ontwikkeling van de 7 erfgoedlijnen van de provincie. Een erfgoedlijn is een geografische lijn die verschillende objecten – monumenten en landschap – op de kaart verbindt tot één geheel met een gemeenschappelijk historisch verhaal.

Vorig artikel Volgend artikel
Meld u aan voor de nieuwsbrief

Twitter