Meer biodiversiteit dankzij innovatieve plantenbakken op stalen damwanden

http://innovatieve-plantenbakken-zuid-holland-reefsystems-specter-boskoop
06 mei 2021  Laatste update: 20 maart 2023

De provincie Zuid-Holland installeert samen met startup ReefSystems plantenbakken op de kale, stalen damwanden van enkele vaarwegen om zo de biodiversiteit te vergroten. De waterplanten trekken insectenlarven, waterslakken en andere waterdiertjes aan. Dat trekt weer vissen aan. Bovendien kunnen zij schuilen tussen de planten en er zich voortplanten. De eerste bakken zijn geplaatst in de Gouwe en de Otwegwetering in Boskoop.

Pilotfase

De provincie was al langer op zoek naar oplossingen om natuur in vaarwegen te versterken. Jeannette Baljeu (gedeputeerde Water): “We ontkomen niet aan de stalen damwanden in onze vaarwegen; anders brokkelt de kade af. Maar er kan niks op groeien, terwijl we tegelijk willen zorgen voor meer biodiversiteit in ons water.”

Meindert Stolk (gedeputeerde Economie en Innovatie): “Gelukkig zijn er ontzettend innovatieve ondernemers in onze provincie. We hebben hen via ons startup-programma gevraagd hiermee aan de slag te gaan en ReefSystems kwam met een slimme oplossing. Door deze nu hier te installeren zijn wij niet alleen geholpen, maar kunnen we hun innovatie ook een kickstart geven. Win-win.” De provincie laat de plantenbakken op drie verschillende locaties installeren, dit najaar verwacht de provincie de eerste resultaten van de pilot.

Rivier tot leven laten komen

ReefSystems ontwikkelde het concept voor de plantenbakken in samenwerking met stadsecologen, vismigratiespecialisten en vaarwegbeheerders. “Stalen damwanden zijn erg onaantrekkelijk voor beesten en omdat de constructies vaak kilometerslang zijn is de impact hiervan enorm. Als een vis langs een kale damwand zwemt is er weinig te beleven, maar door de groei van waterplanten wordt er onder water een levendige, groene aquawand gecreëerd”, zegt Max Dijkstra van ReefSystems. Samen met Jesse de Bont startte hij het bedrijf om een positieve verandering in gang te zetten voor de natuur.

Hoe werkt het?

Het product bestaat uit 2 bakken, 1 onder water en 1 aan de wateroppervlakte. Er zitten in de bakken verschillende inheemse waterplanten. Deze worden vastgehouden met een biologisch afbreekbaar net, wat de planten beschermt tegen uitspoeling. “In het eerste jaar kunnen de wortels voldoende houvast creëren, zodat de planten onderhoudsvrij kunnen terugkeren in de aankomende zomers” aldus de Bont.

Bekijk de video-impressie:

© foto boven: Provincie Zuid-Holland

Vorig artikel Volgend artikel
Meld u aan voor de nieuwsbrief

Twitter