Leestips: vijf nautische boeken om deze zomer te lezen

http://eestips-zomer-waterrecreatie-waterbeleving.jpg
25 juni 2021  Laatste update: 15 maart 2023

De afgelopen maanden zijn er verschillende interessante boeken met een nautische link verschenen. Met praktische tips, mooie of bijzondere verhalen of boeken die waterbeleving in beeld brengen. We tippen hieronder vijf nautische boeken om deze zomer te lezen (in willekeurige volgorde):

  • Een vrouw van staal – De buitengewone biografie van een binnenvaartschip

Een vrouw van staal vertelt over de ruim honderd jaar durende vaart van een buitengewoon binnenvaartschip, en de bijzondere levensdagen van haar vijf schippers. Het was een eeuw waarin niet alleen de Nederlandse binnenvaart ingrijpend veranderde, maar ook het leven aan de wal.

  • Plastic Soup Surfer -Hoe één persoon verschil kan maken

‘Plastic Soup Surfer’ is het bijzondere verhaal van bioloog en kunstenaar Merijn Tinga, die in actie komt om aandacht te vragen voor het wereldwijde plasticprobleem. Zo surft hij langs de Nederlandse Noordzeekust op een kitesurfboard en peddelt hij de Rijn af op een supboard, beide gemaakt van plastic zwerfafval.

  • Hollands Water – Varend genieten van Holland

Hollands Water laat de lezer genieten van het land en van de boot. Het verhaalt over vaargebieden, steden en publieksevenementen. Elk item is voorzien van fraaie fotografie ‘zodat het genoegen je bijna letterlijk tegemoet spettert’. Het boek moet een aanrader voor bootbezitters zijn, maar ook voor wie zich ervan bewust is dat onze geschiedenis eerder dan gisteren is begonnen, zo schrijft samensteller Pim van de Marel.

  • Zorgeloos varen – Handboek voor de startende watersporter

Zorgeloos varen maakt beginnende watersporters wegwijs in de wondere wereld van het varen. Waarom hebben boten bepaalde vormen, waar zijn ze van gemaakt, wat voor onderdelen zitten er op en aan, wat kan er stuk gaan? Wat komt er allemaal bij kijken als je een boot gaat kopen of huren en als je er voor het eerst mee gaat varen? Geschreven door Epco Ongering, hoofdredacteur van Botentekoop Magazine en docent Nautische Vaktechniek aan de IVA Business School.

  • Steigerjunkie – Hoe ik per boot door Nederland lift

Niemand liftte ooit per boot door Nederland… tot Wieke van Oordt het avontuur aanging. Met weinig meer dan een liftbordje met “Schipper, mag ik overvaren?” bezocht ze in 40 dagen alle Nederlandse provincies. Naast alle havens, bruggen, boten en sluizen die ze daarbij tegenkomt, is Wieke met name getroffen door de vriendelijkheid van de mensen die zomaar een wildvreemde mee aan boord nemen. Steigerjunkie is een persoonlijk reisverslag en een portret van ons waterrijke land in al z’n diversiteit.

steigerjunkie-cover.jpeg

 

Vorig artikel Volgend artikel
Meld u aan voor de nieuwsbrief

Twitter