Eerste elektrische botenhaven van Noorwegen geopend in Oslo

http://oslo-e-steiger-elektrische-haven-carlijn-van-leeuwen
29 september 2021  Laatste update: 31 maart 2023

Ter inspiratie: In Oslo is afgelopen zomer de eerste elektrische botenhaven van Noorwegen geopend in de wijk Aker Brygge. Minister Guri Melby opende in juni de nieuwe haven, waar zowel snelladen en verhuur van elektrische boten mogelijk is. “Het is geweldig dat mensen op een nog milieuvriendelijkere manier van de fjord kunnen genieten. Ik zal het in ieder geval proberen.” aldus de minister.

De haven voor elektrische boten is een samenwerking tussen Aker Brygge Marina aan de Oslofjord, aanbieder van elektrische boten Kruser en het oplaadinitiatief Plug. De elektrische haven ligt bij Aker Brygge Marina en heeft vaste ruimte voor acht boten van Kruser, die beschikbaar zijn voor verhuur en als deelboten. Daarnaast biedt de haven snelladen en ligplaatsen aan voor elektrische boten.

Deelboten

Kruser AS biedt al sinds 2020 deelboten aan in Noorwegen. Een succesvolle formule, zo blijkt, want al in april van dit jaar waren alle lidmaatschappen binnen een week uitverkocht, ondanks een uitbreiding van de vloot. Bovendien worden ze intensiever gebruikt volgens Kruser: ‘Terwijl de meeste plezierboten in de zomermaanden juni, juli en augustus minder dan zeven keer uitvaren, gingen de leden van Kruser vorig jaar gemiddeld 15 keer op pad. Dit jaar lijkt het erop dat de boten meer dan 25 procent meer worden gebruikt dan in 2020.’

Duurzaamheid

De elektrische botenhaven van Aker Brygge sluit aan bij de reeks duurzaamheidsmaatregelen waar Norwegian Property in heeft geïnvesteerd langs de boulevard en in de jachthaven om Brygga groener te maken en de zee en de lucht schoner te maken. “Als we de uitstoot willen verminderen, moet iemand ingrijpen en laten zien dat je met simpele maatregelen kunt bijdragen aan reductie. Voor ons is het vanzelfsprekend om een ​​milieuvriendelijker vaarleven te faciliteren en we zijn trots op de samenwerking met BKK en Kruser. We kijken er nu naar uit om de ontwikkeling van elektrische boten verder te volgen”, zegt Geir Olav Heggeroll, algemeen directeur van Aker Brygge Marina.

Bron: persbericht Kruser (in het Noors)

Vorig artikel Volgend artikel
Meld u aan voor de nieuwsbrief

Twitter