WHO: ‘Groene en blauwe ruimte hebben positieve invloed op geestelijke gezondheid’

http://groenblauwe-omgeving-positief-green-blue-spaces-mental-health-header
07 september 2021  Laatste update: 20 maart 2023

Geestelijke gezondheid is een thema dat, mede door de coronapandemie, momenteel volop in de belangstelling staat.  De Europese afdeling van de Wereldgezondheidsorganisatie (WHO) heeft afgelopen jaar nieuw literatuuronderzoek gedaan naar de effecten van de groenblauwe ruimte in gebiedsontwikkeling in relatie tot de gezondheid van mensen. Het rapport concludeert dat er een algehele positieve relatie tussen groene en blauwe ruimtes en geestelijke gezondheid is.

Effecten groenblauwe omgeving

In het omvangrijke literatuuronderzoek ‘Green and Blue Spaces and Mental Health – New evidence and perspective for action’ hebben de onderzoekers in twee studies specifiek gekeken naar soorten en kenmerken van groene en blauwe ruimtes, in relatie tot een brede reeks aspecten van geestelijke gezondheid.

De beoordelingen tonen de algehele positieve relatie tussen groene en blauwe ruimtes en geestelijke gezondheid aan. Dit rapport vat de belangrijkste bevindingen van de systematische reviews samen, gaat kort in op de relevante instrumenten en strategieën van de WHO en geeft aanbevelingen voor toekomstige onderzoeken en acties.

Soorten groen en blauw

In het onderzoek is gekeken naar verschillende soorten ‘groen’ en ‘blauw’. De vergelijkingen leverden gemengde resultaten op, waardoor het volgens de onderzoekers niet mogelijk is om tot een ‘gouden standaard’ voor de ultieme groenblauwe leefomgeving te komen. Voor de blauwe ruimtes bleek er bovendien te weinig specifiek onderzoek voorhanden om tot conclusies en aanbevelingen te komen. Algemeen wordt wel gesteld dat de aanwezigheid van en de toegang tot groenblauwe ruimtes een positieve uitwerking op de mentale toestand heeft. Zeker in tijden van een pandemie gelden deze plekken als toevluchtsoord voor sociaal contact en om te ontspannen.

Uit eerder onderzoek van Blue Health in 2019 en 2020 kwam een vergelijkbare conclusie over de positieve invloed van de groenblauwe omgeving op de gezondheid. Lees het volledige rapport ‘Green and Blue Spaces and Mental Health – New evidence and perspective for action’ in de Kennisbank.

Vorig artikel Volgend artikel
Meld u aan voor de nieuwsbrief

Twitter