World Cleanup Day 2021: doe -ook op het water- mee op 18 september

http://world-cleanup-day
06 september 2021  Laatste update: 20 maart 2023

Op 18 september 2021 vindt de vierde editie van World Cleanup Day plaats, de dag waarop meer dan 180 landen de planeet een grote schoonmaakbeurt geven. Ook in Nederland zijn er diverse initiatieven om zwerfafval op het land én op het water op te ruimen. Doe ook mee!

Zwerfafval ergernis no. 1

Zwerfafval staat in veel Nederlandse gemeenten in de top 3 van grootste ergernissen en niet zelden op nummer 1. Koffiebekers, plastic zakjes, mondkapjes en wegwerpbordjes zijn enkele voorbeelden van de talloze reeds bestaande en nieuwe afvalstromen die steeds vaker in onze leefomgeving terechtkomen.

Opruimen en data verzamelen

Het doel van World Cleanup Day is niet alleen om zoveel mogelijk zwerfafval op te ruimen, maar ook om data te verzamelen. Met die gegevens wordt vervolgens de industrie aangesproken op haar verantwoordelijkheid voor het zwerfafvalprobleem. Daarvoor wordt de app Litterati ingezet, waarmee al het gevonden zwerfafval wordt geregistreerd.

Steeds meer deelnemers

De afgelopen jaren is World Cleanup Day in Nederland sterk gegroeid: van 2.000 deelnemers in 2018 naar bijna 40.000 in 2020. Toen zijn er – ondanks alle beperkende maatregelen wegens Covid-19 – maar liefst 2.517 opruimacties georganiseerd door scholen, verenigingen, natuurorganisaties, gemeenten, bedrijven en burgers. Samen hebben zij 127.211 afvalitems in de Litterati-app geregistreerd.

Ook het water

De wereldwijde schoonmaakactie past goed bij de ambitie van duurzame waterrecreatie en schoon vaar- en zwemwater, zoals geformuleerd in de Toekomstvisie Waterrecreatie. Op de kaart met Nederlandse initiatieven zijn al diverse acties voor het opruimen van het zwerfafval op, aan of in het water aangemeld. Heb je een groep deelnemers -bijvoorbeeld van jouw vereniging, bedrijf, haven, buurt, watersportvriendengroep- en locatie al in gedachten of sluit je liever aan bij een bestaande actie vermeld op de kaart? Meld je nu aan voor World Cleanup Day Nederland!


In Nederland wordt World Cleanup Day gecoördineerd door Plastic Soup Foundation en gesteund door tientallen bedrijven en organisaties. Plastic Soup Foundation is licentiehouder en ontwikkelt de aanmeldkaart en campagne om individuen, scholen, verenigingen en organisaties te activeren en alle opruimacties zichtbaar te maken.
@worldcleanupdaynl
#duurzamewaterrecreatie
#topruimers

Vorig artikel Volgend artikel
Meld u aan voor de nieuwsbrief

Twitter