Provincie Fryslân verhuist eind november naar nieuwe bediencentrale Swettehûs

http://swettehus%20fryslan
29 oktober 2021  Laatste update: 15 maart 2023

Van 17 tot en met 30 november 2021 gelden voor 18 bruggen in Fryslân aangepaste bedieningstijden. In deze periode verhuist de Provincie Fryslân namelijk de bediencentrale naar het nieuwe Swettehûs in Leeuwarden. Hierdoor is voor een korte periode geen bediening op afstand van deze 18 bruggen mogelijk. Door de werkzaamheden na het vaarseizoen uit te voeren, wordt de hinder voor scheepvaart zo gering mogelijk gehouden.

“De tijdelijke situatie markeert dat we nu echt bijna bij ons doel zijn: de verhuizing naar ús Swettehûs in Ljouwert. Op het gebied van varen in Fryslân zal die nieuwe bediencentrale echt de spil zijn waar héél véél om draait’’, zegt gedeputeerde Avine Fokkens-Kelder. Het Swettehûs wordt de werkplek voor de ongeveer 20 brugbedienaars, daarnaast doet het nieuwe gebouw en terrein straks dienst als uitvalsbasis voor provinciale medewerkers vaarwegwegbeheer, nautische zaken en de technische dienst voor onder andere bruggen en sluizen.

It Swettehûs

De bouw van de nieuwe bediencentrale is in augustus 2020 gestart. De nieuwe centrale regelt de bediening van 40 bruggen in de provincie Friesland. Met het op afstand bedienen van bruggen is het mogelijk om pauzes en tolgeld op bruggen af te schaffen. Op die manier kunnen we alle watersporters en de beroepsvaart gastvrij in Fryslân ontvangen. Met de nieuwbouw wil de provincie Fryslân tegelijk een bijdrage leveren aan het realiseren van hoge ambities op het gebied van circulariteit. Dat betekent onder andere dat het Swettehûs zoveel mogelijk van secundaire en herbruikbare grondstoffen gebouwd wordt.

De planning is dat het Swettehûs in januari 2022 volledig opgeleverd wordt.

(Bron en afbeelding boven – Provincie Fryslan)

Vorig artikel Volgend artikel
Meld u aan voor de nieuwsbrief

Twitter