Nieuw watersportevenement ‘Dutch Water Week’ naar Almere

http://dutch-water-week-medemblik-regatta-watersportverbond
13 oktober 2021  Laatste update: 15 maart 2023

Vanaf volgend jaar zal er in Almere een nieuw watersportevenement plaatsvinden onder de naam Dutch Water Week. Onderdeel van het evenement is onder eer de Allianz Regatta, die voorheen in Medenblik werd gevaren. Het evenement vindt volgend jaar plaats van 27 mei tot en met 5 juni. De wedstrijden worden gevaren vanuit Almere in de zuidelijke kom van het IJsselmeer/Markermeer.

Voorheen Medemblik Regatta

Sinds 1985 vond de Allianz Regatta, onder diverse namen, plaats in Medemblik. Arno van Gerven, directeur Watersportverbond: “Wij zijn Medemblik ontzettend dankbaar voor de cruciale rol die het heeft gespeeld in de ontwikkeling van onze sport. De regatta is toonaangevend en innovatief en dat willen we blijven. Daarvoor hebben wij een plan opgesteld in samenwerking met onze vaste eventpartner TIG Sports. Een plan dat meer en stevige partners vraagt die onze ambitie willen omarmen.”

Watersport als kernsport

Die samenwerking en steun vonden beide partijen bij de provincie Flevoland, Almere, Allianz (hoofdsponsor Watersportverbond) en World Sailing (internationale zeilbond). Harold Hofstra, gedeputeerde sport Flevoland: “Wij worden hier omringd door hetgeen Nederland kenmerkt en bindt: water. Watersport is de kernsport van het sportbeleid van Flevoland. Wij zijn dan ook zeer enthousiast over Dutch Water Week.”

Sportvisie

Julius Lindenbergh, wethouder sport Almere: “Voor ons is deze samenwerking een erkenning en bevestiging. De Dutch Water Week, en alle wedstrijden die daarbij horen, zijn precies dat waar wij het in onze nieuwe, nog vast te stellen, sportvisie over hebben; de stad is onze sportaccommodatie. Land klinkt daarbij uiteraard logisch als het om sporten gaat en voor ons is water dat ook. Dat wordt dus nu ook gezien door partijen buiten Almere.”

Dutch Water Week

De Allianz Regatta is de kern van het evenement. Naast de wereldtop in de Olympische klassen strijden Nederlandse en buitenlandse wedstrijdzeilers tegen hetzelfde decor ook in andere klassen om het Open Nederlands Kampioenschap.Het evenement vindt plaats in de wateren voor Almere en Lelystad. Op verschillende plekken op het water worden wedstrijden gehouden in een aantal moderne maar ook in de langer bestaande zeilklassen. Er worden demonstraties van het nieuwe urban watersporten georganiseerd en er zal voldoende gelegenheid zijn om zelf te sporten als nieuwkomer en als liefhebber.

Vanuit Almere zal een koppeling gemaakt worden met de Floriade en wordt de XL-versie van Optimist on Tour georganiseerd. Het is ook de ambitie om beurzen en anderen evenementen op en aan het water (b.v. kano/sup-toertochten, motorbootevenementen, kanopolowedstrijden) aan de Dutch Water Week te koppelen, evenals publiekstrekkers in extreme watersporten. Eigenlijk zijn alle evenementen met een link naar water welkom om zich aan de Dutch Water Week te verbinden. Het Watersportverbond roept geïnteresseerden op zich aan te melden.

© Fotocredits: Yannick Schurwanz

Vorig artikel Volgend artikel
Meld u aan voor de nieuwsbrief

Twitter