Raad Venlo geeft groen licht voor jachthaven bij Océ-weerd

http://maas-bij-venlo-rws516065
26 november 2021  Laatste update: 15 maart 2023

De gemeenteraad van Venlo wees onlangs de Océ-weerd als voorkeurslocatie voor een nieuwe jachthaven van Blerick aan. Dat betekent concreet dat er nu plannen worden uitgewerkt voor de verhuizing van jachthaven. Dat schrijft Omroep Venlo. De Océ-weerd is een brede en langgerekte strook van uiterwaarden aan de Maas in het bezit van de Stichting het Limburgs Landschap.

De betrokken watersportverenigingen gaven eerder al aan graag te willen verhuizen naar de Océweerd. Of dat ook snel gaat gebeuren is dus nog de vraag. Venlo verwacht dat – wanneer alles meezit – over tussen de vijf en tien jaar begonnen kan worden met de werkzaamheden.

Industriehaven

De huidige jachthaven moet verdwijnen uit Blerick om plaats te maken voor de uitbreiding van de naastgelegen industriehaven. Daarover wordt al langer gesproken, nu wordt er ook daadwerkelijk werk van gemaakt. Binnen twee jaar moet duidelijk zijn of verplaatsing naar de Océweerd inderdaad een haalbare kaart is, daarnaar wordt nu onderzoek gedaan.

Urgentie

Wethouder Erwin Boom zegt in het interview dat de urgentie voor de aanpak van hoog water in de Maas voor een win-win-situatie in de Océ-weerd zorgt. “Doordat je plat gezegd een gat graaft, krijgt de Maas meer ruimte en dus minder kans op overstromingen waardoor je die ruimte kunt gebruiken om een jachthaven aan te leggen”.

Natuur

Wethouder Erwin Boom reageerde in de raadsvergadering ook op het pleidooi van Stichting Het Limburgs Landschap om bij de ontwikkeling van de jachthaven meer aandacht te hebben voor de natuurontwikkeling. “Dat is een terecht punt en daar hebben we ook aandacht voor. Dat is ook een wettelijke verplichting”, aldus Boom.

Bekijk de reportage met het hele interview op de website van Omroep Venlo.

© foto boven: De Maas bij Venlo, https://beeldbank.rws.nl, Rijkswaterstaat / Harry van Reeken

Vorig artikel Volgend artikel