Amsterdam voert doorvaarvignet alsnog in

http://doorvaarvignet-amsterdam-grcht-varen-emissieloos
06 januari 2022  Laatste update: 15 maart 2023

Iedere boot die door Amsterdams water vaart, moet vanaf januari 2022 een vignet hebben. In dit vignet zit een chip waarmee de gemeente de drukte op het water kan registreren. De invoering van het vignet zou aanvankelijk al in 2021 plaatsvinden, maar dit werd mede door de complexiteit en door protest van diverse watersportorganisaties vertraagd. Nu voert de gemeente Amsterdam het zogenoemde doorvaarvignet alsnog in.

Doorvaarvignet

Volgens de gemeente Amsterdam is het vignet nodig om de drukte op het water te beheersen: “Zo kunnen we zien waar en wanneer het druk is op het water. Als het nodig is, kan de gemeente maatregelen nemen om te zorgen voor een vlotte en veilige doorvaart. Daarnaast is het makkelijker om een verdwenen of gestolen boot met vignet op te sporen. Het nieuwe vignet is 3 kalenderjaren geldig”, zo staat in het nieuwsbericht op de website van de gemeente Amsterdam.

Verplicht

Een doorvaarvignet in Amsterdam is verplicht voor alle pleziervaartuigen met een benzine-, diesel-, elektrische of hybride motor als zij door Amsterdam varen. Kano’s en kajakken zonder motor hoeven geen vignet te hebben. Hetzelfde geldt voor opblaasbare boten zonder harde bodem. Ook uitgezonderd van de vignetplicht zijn roeiboten en zeilboten zonder motor die toebehoren aan een onderwijsinstelling of opleidingsinstituut en die niet worden verhuurd. Bij het ontbreken van een vignet riskeert de schipper een boete van 95 euro. Tot de zomer van 2022 wordt er gewaarschuwd, zegt de gemeente. Daarna zal er gehandhaafd gaan worden.

De vignetverplichting geldt voor het Amsterdamse binnenwater in alle stadsdelen. Dus ook op de volgende doorgaande vaarroutes:

  • Kostverlorenvaart, onderdeel van de Staande Mastroute.
  • Nieuwe Herengracht van de Amstel naar het IJ.

Het IJ zelf is uitgezonderd.

Soorten vignetten

Er zijn 2 soorten vignetten, zo meldt de gemeente:

BHG-vignet

Elke boot die ook afmeert in Amsterdams openbaar water moet een Binnenhavengeldvignet (BHG-vignet) hebben. Hiermee kunt u varen én afmeren. Het soort vignet en de kosten hiervan hangen af van de grootte van uw boot en de aandrijving. Dit vignet is 1 kalenderjaar geldig.

Doorvaartvignet

Wilt u door Amsterdam varen en hebt u geen BHG-vignet? Dan is een Doorvaartvignet vereist. Dit kost € 40,- en is 3 kalenderjaren geldig. U krijgt hier gratis ’24 uur afmeren’ bij: te activeren op een dag naar keuze. Wilt u later nog een keer afmeren, dan kunt u ’24 uur afmeren’ kopen. Dit kost € 30,-.

De vignetten zijn te koop via amsterdam.nl/varen of de VaarWater-app.

Vorig artikel Volgend artikel
Meld u aan voor de nieuwsbrief

Twitter