Optimist on Tour komend seizoen op tenminste 17 locaties

http://optimist-on-tour-watersportverbond.
31 maart 2022  Laatste update: 15 maart 2023

Optimist on Tour gaat weer van start! Het rondreizend evenement van het Watersportverbond strijkt dit jaar neer op tenminste 17 locaties in Nederland. Zo krijgt de jeugd t/m 12 jaar door het hele land de kans gratis kennis te maken met watersport. In nauwe samenwerking met lokale gemeenten, watersportverenigingen, buurtsportcoaches en partner van het Watersportverbond Allianz, wordt gezorgd voor een professionele organisatie, grote (lokale) betrokkenheid en brede steun. 

Voorbereiding in de klas

Optimist on Tour bestaat uit theorie en praktijk. Voorafgaand aan de praktijkdag krijgen kinderen van basisscholen uit de omgeving uit groep 5 t/m 8 les in de klas van een instructeur van Optimist on Tour. In deze les leren zij door middel van online filmpjes en werkbladen alvast iets over de boot, plank of kano en over wat je aan moet als je het water op gaat. Daarnaast worden ze bewust gemaakt van het effect van plastic in het water en leren zij over watersporten en werken in een team.

Naast de theorieles van Optimist on Tour is er een special lesprogramma ontwikkeld rondom water dat jaarrond op basisscholen kan worden gegeven. Dit gratis lesprogramma ‘Wereld van Water’ kan door docenten zelf in de klas worden gegeven.

Alle kinderen het water op

Na de les in de klas komen de basisschoolkinderen bij elke editie van Optimist on Tour naar een locatie aan het water in de buurt. Onder begeleiding van ervaren en gecertificeerde instructeurs hebben de kinderen een eerste ervaring met zeilen, kanovaren en suppen. In speelse vorm leren zij hun boot of plank zelf besturen en ervaren zij de werking van de wind en stroming.

Watersport toegankelijk maken voor de jeugd

Optimist on Tour is een initiatief van het Watersportverbond. Samen met partner Allianz, gemeenten, watersportverenigingen en basisscholen streven we ernaar de watersport toegankelijk en laagdrempelig te maken voor de jeugd, ze vertrouwd te maken met water en de deur naar een watersportvereniging in de buurt te openen. Sinds de start in 2014 hebben al meer dan 117.000 kinderen via Optimist on Tour kennis gemaakt met watersport. Velen hebben vervolgens de stap gemaakt naar een lokale watersportvereniging en/of vaarschool.

Zie voor meer informatie en alle data de website van het Watersportverbond.

Foto boven: Watersportverbond

Vorig artikel Volgend artikel