Schoonwatercampagne 'Wees geen lozer' gestart

http://zwemmen-schoon-water-wees-geen-lozer-beeld-zwemmende-mensen
27 april 2022  Laatste update: 20 maart 2023

In april is de campagne ‘Wees geen lozer – houd ons oppervlaktewater schoon en gezond’. Doel van de campage is om bewustwording bij waterrecreanten te creëren rond het belang van schoon water om veilig en prettig in te recreëren. 

De schoonwatercampagne wordt in opdracht van het ministerie van I&W uitgevoerd.  De voorlichting richt zich vooral op waterrecreanten met een spoeltoilet/vuilwatertank aan boord met de mogelijkheid ongezuiverd toiletwater te lozen in het oppervlaktewater. Dit is al sinds 2009 verboden, maar dat is niet bij alle watersporters bekend.

Alternatieven voor lozing

Ook weet lang niet iedereen dat er goede milieuvriendelijke alternatieven op de markt zijn. Met de campagne wordt beoogd hiervoor meer bewustzijn te creëren. En worden de alternatieven voor het lozen van ‘zwart water’ onder de aandacht gebracht.

Schoon water

Het uiteindelijke doel is het verbeteren van de waterkwaliteit en daarmee de gezondheid van zwemmers en in het water spelende kinderen. En om andere watersporters (kanovaarders, suppers, wind- en kitesurfers, zeilers) te beschermen door het verminderen van ziekmakende bacteriën in het oppervlaktewater door toiletlozingen vanuit pleziervaartuigen.

Voor de campagne worden verschillende communicatiemiddelen ontwikkeld. Het eerste informerende artikel ‘Wees geen lozer – houd ons oppervlaktewater schoon en gezond’ staat online. Later volgt nog een overzicht met ‘Veelgestelde vragen’, een infographic en een voorlichtingsvideo. De communicatiemiddelen worden gedurende het vaarseizoen via diverse kanalen aan watersporters gedeeld.

Vorig artikel Volgend artikel