Watersportdata: één derde sloepen en open motorboten heeft ligplaats bij de eigen woning

30 juni 2022  Laatste update: 09 november 2023

Van de eigenaren van open motorboten en sloepen heeft ongeveer 1 op de 3 een ligplaats ‘bij de eigen woning’. Voor sloepen gaat het om 35 procent en voor de categorie open motorboot om 34 procent. Dat blijkt uit de rapportages van ‘het Watersportonderzoek 2021’.

Ligplaats

Aan alle respondenten werd gevraagd naar de ligplaats van hun vaartuig. De opties daarbij waren: in een jachthaven, in een stalling, bij de eigen woning (in het water of op een trailer), bij een vakantiewoning of ‘anders’. In de categorie sloepvaarders is het percentage met ligplaats bij de eigen woning het hoogst met 35 procent. Nog eens 8 procent heeft de boot op een trailer bij het huis staan.

Klik voor een vergroting

 

 

In de categorie open motorboten gaat het om 34 procent met een ligplaats bij de eigen woning. Van deze respondenten gaf nog eens 19 procent aan de boot op een trailer bij huis te hebben staan.

Klik voor een vergroting

Jachthavens

De jachthavens zijn dan ook veelal gevuld met kajuitboten, zowel zeil als motorboten. 86 procent van de zeilboten met kajuit en 87 procent van de kajuitmotorboten heeft een ligplaats in een jachthaven. De percentages aan huis zijn veel lager. Bij de open zeilboten verschilt dat: 39 procent van de respondenten geeft aan de boot in de jachthaven te hebben liggen, 17 procent heeft een ligplaats bij de eigen woning.

Watersportdata

Bovenstaande cijfers, de Watersportdata, zijn afkomstig uit het Watersportonderzoek 2021, uitgevoerd door Waterrecreatie Nederland en NBTC. Het Watersportonderzoek 2021 is gehouden onder Nederlanders van 18 jaar en ouder, die in de periode van 1 december 2020 t/m 30 november 2021 één of meer vormen van watersport hebben beoefend. In totaal zijn ruim 5.000 watersporters ondervraagd, representatief voor watersportend Nederland. In het Watersportonderzoek 2021 zijn de volgende watersportvormen onderscheiden: varen of zeilen (met kajuitboten, sloepen, open boten, speedboot/jetski e.d.), kanoën, roeien, surfen (kite-, golf- of windsurfen), waterskiën/wakeboarden, duiken, suppen en sportvissen.

Lees alle rapportages via www.waterrecreatienederland.nl/watersportonderzoek.

Vorig artikel Volgend artikel
Meld u aan voor de nieuwsbrief

Twitter