Leden TKBN helpen bij actualisatie ANWB-waterkaarten

http://tkbn-actualisatie-kaarten-anwb
14 juli 2022  Laatste update: 15 maart 2023

Vrijwilligers van de Toeristische Kano Bond Nederland (TKBN) hebben vorige zomer op eigen initiatief geholpen met de veldverkenning voor de ANWB Waterkaarten. Dat resulteerde in 180 verbeteringen van de waterkaarten.

Incompleet

Jan Eggens, belangenbehartiger bij TKBN, legt uit hoe het initiatief tot stand kwam: “Als kanovaarders gebruiken we al decennialang, net als andere watersporters, de ANWB Waterkaarten. We merkten echter dat de gegevens van juist het kanowater langzamerhand verouderd en incompleet raakten. Dat vonden we heel jammer, dus daar zijn we eens achteraan gegaan.”

De bond nam contact op met cartografische dienst van de ANWB. Daaruit bleek dat de waterkaarten vooral op basis van informatie van overheden, waterbeheerders, en recreatieschappen werden bijgewerkt. De ANWB Waterconsuls die voorheen de veldverkenning deden, zijn opgeheven. Tips komen soms ook vanuit individuele watersporters en het Watersportverbond, maar bijna uitsluitend over grote doorgaande routes. Het aanbod van de TKBN om het kanowater eens kritisch te bekijken werd door de cartograaf van ANWB dan ook enthousiast aangenomen.

180 verbeteringen

Eggens vervolgt: “Wij vroegen onze regionale TKBN-belangenbehartigers of zij mee wilden werken. Dat was spannend, de update moest binnen drie weken aangeleverd worden, en dat midden in de zomer! Het lukte grotendeels, ruim de helft van de vrijwilligers had geen vakantieplannen en deed mee. Een intensieve mailwisseling, heen-en-weer mailen van kaartdelen, appjes en telefoontjes volgden. Het resultaat: ruim 180 verbeteringen die naar de cartograaf gingen. We legden ons toe op kano-overdraagplaatsen en ontbrekende vaarverbindingen. Vanaf editie 2022 is een deel van de waterkaarten dus nóg bruikbaarder voor ons!”

Bron en foto: TKBN

Vorig artikel Volgend artikel