Watersportdata: Waarom gaan mensen (niet) watersporten?

14 juli 2022  Laatste update: 09 november 2023

Wat zijn de redenen die mensen hebben voor het beoefenen van watersport? Die vraag werd gesteld aan de respondenten die deelnamen aan het Watersportonderzoek 2021.

De vraag die gesteld werd: ‘Wat zijn voor u de twee belangrijkste redenen om deze watersport te beoefenen?’ Onderstaand een overzicht met alle antwoorden. Bij de meeste watersportvormen vormen gezelligheid en ontspanning de belangrijkste redenen om de watersport te beoefenen. Bij zeilen en surfen scoort het beleven van weer, wind en water ook hoog en bij waterskiën de kick.

watersportdata-redenen-wel-watersporten(Klik voor een vergroting)

Redenen voor niet beoefenen watersport

Er zijn ook mensen die de afgelopen 12 maanden niet aan watersport hebben gedaan. Gevraagd naar hun motivatie werden als belangrijkste redenen gegeven dat zij andere vrijetijdsactiviteiten leuker vinden en niet houden van watersport. Andere veel genoemde redenen zijn: is er niet van gekomen en bezit geen recreatiegoed/-uitrusting om te watersporten. Inzicht in deze redenen bieden kansen om nieuwe watersporters te trekken. Door het makkelijker te maken om ergens een watersport te proberen of recreatiegoed/-uitrusting te gebruiken/lenen/huren kan voor nieuwe watersporters de drempel om te watersporten worden verlaagd.

watersportdata-redenen-niet-watersporten(klik voor een vergroting)

Watersportdata

Bovenstaande cijfers, de Watersportdata, zijn afkomstig uit het Watersportonderzoek 2021, uitgevoerd door Waterrecreatie Nederland en NBTC. Het Watersportonderzoek 2021 is gehouden onder Nederlanders van 18 jaar en ouder, die in de periode van 1 december 2020 t/m 30 november 2021 één of meer vormen van watersport hebben beoefend. In totaal zijn ruim 5.000 watersporters ondervraagd, representatief voor watersportend Nederland. In het Watersportonderzoek 2021 zijn de volgende watersportvormen onderscheiden: varen of zeilen (met kajuitboten, sloepen, open boten, speedboot/jetski e.d.), kanoën, roeien, surfen (kite-, golf- of windsurfen), waterskiën/wakeboarden, duiken, suppen en sportvissen.

Lees alle rapportages via www.waterrecreatienederland.nl/watersportonderzoek.

Vorig artikel Volgend artikel
Meld u aan voor de nieuwsbrief

Twitter