Provincie Utrecht pakt rol om maritiem erfgoed te behouden

http://maritiem-erfgoed-provincie-utrecht-bunschoten-ton-van-der-velden-unsplash
11 augustus 2022  Laatste update: 15 maart 2023

De provincie Utrecht heeft een inventarisatie uitgevoerd om te weten te komen hoe het maritiem erfgoed in de provincie ervoor staat. Aan de hand van de inventarisatie is nu bepaald welke rol de provincie zou kunnen oppakken om het maritieme erfgoed te behouden. Binnenkort worden de plannen daarvoor met de leden van Provinciale Staten besproken.

Van grote waarde

“Het maritiem erfgoed dat onze provincie rijk is, is van grote waarde. Het vertelt niet alleen onze provinciegeschiedenis, het maakt de verhalen ook tastbaar en beleefbaar. Het beheer en onderhoud van dit erfgoed vormt een steeds grotere uitdaging.”, zo schrijft de Provincie Utrecht op de eigen website.

Maritiem Erfgoed

Maritiem erfgoed bestaat niet alleen uit varend erfgoed, maar ook uit havens, werven, vaarwegen en immaterieel erfgoed zoals de bijbehorende verhalen, tradities en ambachten. Het belangrijkste knelpunt dat uit de inventarisatie in Utrecht naar voren kwam, is dat het ontbreekt aan beschermende wetgeving (monumentenzorg), maar ook de beperkte financieringsmogelijkheden en het opvolgingsvraagstuk zijn punten van zorg.

Gedeputeerde Rob van Muilekom: “Onze conclusie is dat de inzet van alleen eigenaren en vrijwilligers niet genoeg is om het maritiem erfgoed te behouden en toegankelijk te maken. De opgedane kennis en de passie waarmee gewerkt wordt, moet worden doorgegeven aan een nieuwe generatie (jonge)vrijwilligers, schippers, ijzerwerkers en scheepstimmerlieden. Wij vinden dit van grote waarde en willen daar als provincie ook ons steentje aan bijdragen. Leren van elkaar en onderlinge samenwerking is belangrijk. Bijvoorbeeld als we onze krachten met andere provincies bundelen kunnen we beter lobby voeren naar het Rijk.”

Voor de boeg

Naast het bevorderen van kennisoverdracht en samenwerking, werkt de provincie ook aan verbetering van het functioneel gebruik en het beter bekendmaken van het Utrechtse maritieme erfgoed. Daarom is samen met de inventarisatie ‘Voor de Boeg’ verschenen. Dit is een digitaal overzicht van het maritiem erfgoed in de provincie Utrecht. “Want het maritiem erfgoed is onderdeel van onze regionale identiteit, verhoogt de kwaliteit van de leefomgeving, heeft een toeristische aantrekkingskracht en is waardevol voor de regionale economie.” aldus de provincie Utrecht.

© Foto: Bunschoten –  Ton van der Velden via Unsplash

Vorig artikel Volgend artikel
Meld u aan voor de nieuwsbrief

Twitter