Boot van het Jaar awards 2022 uitgereikt tijdens Hiswa te Water

http://aluship-boot-van-het-jaar-award-hiswa-2022
10 september 2022  Laatste update: 15 maart 2023

Tijdens de Hiswa te Water (van 31-8 tot en met 4/9 in de Bataviahaven van Lelystad) worden traditiegetrouw de prijzen in het kader van de Boot van het jaar verkiezingen uitgereikt. Dit jaar kon de jury van watersportprofessionals uit Nederland en België prijswinnaars in vijf categorieën selecteren.

Boot van het Jaar Oeuvre Award

De Boot van het Jaar Oeuvre Award is de prijs voor een Nederlandse persoon die zich langere tijd op bijzondere wijze verdienstelijk heeft gemaakt voor de Nederlandse Watersport. De Oeuvre Award 2022 is toegekend aan Jachtarchitect Koos (Jac.) de Ridder (1942). De Ridder wordt gelauwerd voor ruim een halve eeuw actieve bijdrage aan de zeilsport. De jury laat weten getroffen te zijn door zijn liefde en niet aflatende enthousiasme voor het zeilen. Hij voorzag de watersport van talloze spraakmakende ontwerpen van degelijke, compromisloze en snel zeilende boten.

Boot van het Jaar Start-up Award

De Boot van het Jaar Start-up Award is de prijs voor jonge bedrijven in de watersport die succesvol zijn met een nieuwe formule of nieuwe doelgroepen. De Start-up Award 2022 wordt uitgereikt aan Flying Fish, een initiatief van jonge technici die de wereld duurzamer willen maken met hightech oplossingen voor maritieme toepassingen. Flying Fish is gespecialiseerd in hydrofoil systemen en duurzame aandrijvingssystemen.

Innovatie Award Sloepen en Tenders

Voor de Boot van het Jaar Innovatie Award Sloepen & Tenders werden vier boten genomineerd. De jury heeft deze prijs in 2022 toegekend aan AluShip uit Steenwijk voor de AluShip 700 E-sloep. Deze Elektrosloep heeft een innovatieve aandrijving met twee draaibare 6kW pods. De sloep vaart stil en is uitstekend te manoeuvreren. De jury was ook goed te spreken over de vriendelijke prijs van deze moderne, onderhoudsvrije sloep. (die te zien is op de foto hierboven)

Motorboot innovatie Award

De Boot van het Jaar Motorboot innovatie Award is dit jaar toegekend aan de Boarnstream uit Jirnsum voor de Marex 330 Scandinavia. De jury was vol lof over dit ‘compacte ruimtewonder’. Het jacht blinkt uit door innovatieve vindingen die allemaal robuust zijnuitgevoerd. Afmeren van dit snelle jacht is kinderspel dankzij techniek. ,,De Marex 330 Scandinavia is doordacht, zeer comfortabel en hoogwaardig afgewerkt”, aldus de jury.

Boot van het Jaar Zeilboot innovatie Award

Alle nominaties voor de Boot van het Jaar Zeilboot innovatie Award waren volgens de jury van hoog niveau. De prijs valt dit jaar ten deel aan Vaan Yachts uit Hellevoetsluis voor de Vaan R4. Catamarans zijn enorm populair en de Vaan haakt in op die trend. Bovendien is de werf de belofte van duurzaam bouwen helemaal nagekomen. De Vaan is voor 60% gemaakt van gerecycled aluminium en vrijwel overal zijn innovatieve oplossingen toegepast.

De awards zijn iedere dag tijdens de Hiswa te Water uitgereikt.  Meer foto’s van de prijswinnaars en beelden van de uitreiking zijn later deze week te vinden op: www.bootvanhetjaar.nu

Vorig artikel Volgend artikel
Meld u aan voor de nieuwsbrief

Twitter