Groningse kinderen kunnen dankzij nieuwe steiger met de boot naar school

http://opening-steiger-school-blauwestad-Martijn-Krul
27 september 2022  Laatste update: 15 maart 2023

Kinderen uit Blauwestad, Oostwold en Midwolda kunnen sinds begin september met de boot over het Groningse Oldambtmeer naar school. Bij de nieuwe steiger bij hun basisscholen CBS De Lichtboei en OBS De Noordkaap kunnen de kinderen hun boot aanleggen.

Voor zover bekend bij de schooldirecties is dit de enige plek in Nederland waar kinderen niet alleen lopend of op de fiets, maar nu ook met hun eigen bootjes naar school kunnen.

Goed plan

In aanwezigheid van tientallen schoolkinderen nam gedeputeerde Tjeerd van Dekken op 1 september officieel de steiger in gebruik en onthulden vijf leerlingen de zelfbedachte naam van de aanlegplaats: het Noorderlicht. Op de eerste dag kwamen zo’n dertig kinderen met de boot naar school.

Rembrand kwam een jaar geleden met het idee voor de steiger vlakbij school. Samen met klasgenootjes Robin en Leonie maakte hij op advies van zijn moeder een plan. Daarmee wisten ze niet alleen de leerlingenraad te enthousiasmeren, maar ook het team van leerkrachten en de directie. Daarna hebben ze hun plan gepresenteerd aan medewerkers van het Projectbureau Blauwestad. Zij waren meteen overtuigd van dit goede idee en hebben daarom namens de provincie meegewerkt aan het realiseren van de steiger.

Alles samen

De leerlingen werden betrokken bij het maken van een ontwerptekening, het aanvragen van de vergunningen en hebben meegedacht over de veiligheidsvoorwaarden. De provincie Groningen heeft de aanleg van de steiger betaald, de kinderen dragen bij aan de kosten voor een reddingsboei. Ook zorgen ze ervoor dat de steiger schoon blijft.

Zelf bedachte naam

De naam van de steiger, het Noorderlicht, is door vijf andere leerlingen zelf bedacht. Hiervoor hadden de scholen een prijsvraag uitgezet. De naam is een combinatie van de namen van de twee scholen, De Noordkaap en De Lichtboei. Het naambord en de steiger worden ’s avonds verlicht. Vanuit Blauwestad zal zo het Noorderlicht over het Oldambtmeer te zien zijn.

Videoverslag

Het NOS Jeugdjournaal maakte onderstaand verslag van de opening van de nieuwe steiger:

© Foto: Martijn Krul in opdracht van Projectbureau Blauwestad

Vorig artikel Volgend artikel