Watersportdata: Wat is de leeftijd van de Nederlandse watersporters?

http://watersportdata-golfsurfen
29 september 2022  Laatste update: 09 november 2023

De watersport vergrijst! Het is een veel gehoorde opmerking binnen de watersportsector. Maar is dat wel zo? In deze editie van de ‘Watersportdata’ zoomen we in op de leeftijden van de respondenten van het Watersportonderzoek 2021, verdeeld per watersportcategorie. En wat blijkt: er komen steeds meer jongeren bij, dus van vergrijzing is voorlopig geen sprake.

Jongeren

In onderstaand overzicht is een onderscheid gemaakt in de leeftijdscategorieën 18-34 jaar, 35 – 54 jaar en 55 jaar en ouder. De vraag die de respondenten in die leeftijdscategorieën werd gesteld is: ‘Heeft u de afgelopen 12 maanden één van de onderstaande watersportactiviteiten in Nederland ondernomen?’

Uit de antwoorden blijkt dat de meeste watersporten vooral worden beoefend door jongeren. Met name geldt dat voor surfen, waterskiën en suppen. 55+-ers doen relatief veel aan varen met kajuitboot en sportvissen en minder aan de actievere sporten zoals waterskiën en surfen.

watersportdata-leeftijd-watersporters-NL(klik voor een vergroting)

Verhouding man/vrouw

De verhouding man/vrouw is bij de meeste watersporten redelijk in evenwicht. Wel is suppen een stuk populairder onder vrouwen (61%) en sportvissen wordt weer vooral gedaan door mannen (78%).

Watersportdata

Bovenstaande cijfers zijn afkomstig uit het Watersportonderzoek 2021, uitgevoerd door Waterrecreatie Nederland en NBTC. Het Watersportonderzoek 2021 is gehouden onder Nederlanders van 18 jaar en ouder, die in de periode van 1 december 2020 t/m 30 november 2021 één of meer vormen van watersport hebben beoefend. In totaal zijn ruim 5.000 watersporters ondervraagd, representatief voor watersportend Nederland. In het Watersportonderzoek 2021 zijn de volgende watersportvormen onderscheiden: varen of zeilen (met kajuitboten, sloepen, open boten, speedboot/jetski e.d.), kanoën, roeien, surfen (kite-, golf- of windsurfen), waterskiën/wakeboarden, duiken, suppen en sportvissen. Het onderzoek is gefinancierd door het programmabudget monitoring derden, BRTN 2020 t/m 2025 aangevuld met bijdragen van een aantal andere partijen.

Lees alle rapportages via www.waterrecreatienederland.nl/watersportonderzoek.

 

Vorig artikel Volgend artikel
Meld u aan voor de nieuwsbrief

Twitter