Watersportdata: Hoeveel geld geven watersporters per dag(tocht) uit?

28 oktober 2022  Laatste update: 09 november 2023

Op zoek naar het interview met Gerben Kooistra? Wegens een technische fout staat de verkeerde link in de mailing. 


Wat besteden watersporters per dag per persoon varen eigenlijk? En zit er nog verschil tussen de bestedingen van de verschillende watersportvormen? In deze editie van de ‘Watersportdata’ zoomen we in op de bestedingen tijdens dagtochten van de respondenten van het Watersportonderzoek 2021, verdeeld per watersportcategorie.

Besteding per dagtocht

In het onderzoek werd aan de respondenten gevraagd: ‘Hoeveel geld besteedt u gemiddeld per persoon per dag tijdens een dagtocht of vakantie om te in Nederland?’ Het ging daarbij niet alleen om de kosten die gemoeid zijn met het beoefenen van de watersport, maar ook alles dat de watersporter eventueel nog tijdens de activiteit heeft uitgegeven aan eten en drinken, in de horeca of in winkels.

Van 10,12 tot 37,60 euro

Er bleek nogal wat verschil te zitten in de bestedingen. Watersporten waar per persoon per dag(tocht) het meeste geld wordt uitgegeven zijn varen met kajuitboten (37,60 euro), sloepvaren (30,70 euro) en duiken (29,12 euro). Relatief het minst wordt uitgegeven bij roeien (10,12 euro), kanoën (13,45 euro) en suppen (12,86 euro). Bekijk onderstaande tabel voor een overzicht van de bestedingen van alle ondervraagde watersporten.

watersportdata-bestedingen-per-dag-watersportonderzoek
Klik voor een uitvergroting

 

In de deelrapportages per watersportvorm staat uitgebreidere informatie over de gemiddelde bestedingen per persoon per dag.

Watersportdata

Bovenstaande cijfers zijn afkomstig uit het Watersportonderzoek 2021, uitgevoerd door Waterrecreatie Nederland en NBTC. Het Watersportonderzoek 2021 is gehouden onder Nederlanders van 18 jaar en ouder, die in de periode van 1 december 2020 t/m 30 november 2021 één of meer vormen van watersport hebben beoefend. In totaal zijn ruim 5.000 watersporters ondervraagd, representatief voor watersportend Nederland. In het Watersportonderzoek 2021 zijn de volgende watersportvormen onderscheiden: varen of zeilen (met kajuitboten, sloepen, open boten, speedboot/jetski e.d.), kanoën, roeien, surfen (kite-, golf- of windsurfen), waterskiën/wakeboarden, duiken, suppen en sportvissen. Het onderzoek is gefinancierd door het programmabudget monitoring derden, BRTN 2020 t/m 2025 aangevuld met bijdragen van een aantal andere partijen.

Lees alle rapportages via www.waterrecreatienederland.nl/watersportonderzoek.

Foto boven van Markus Spiske via Unsplash

Vorig artikel Volgend artikel
Meld u aan voor de nieuwsbrief

Twitter