Platform WOW interviewt met Henri Bijkerk - Gewoon bijzonder: invasieve waterexoten bestrijden

http://henri-bijkerk-platform-wow
13 november 2022  Laatste update: 20 maart 2023

In het kader van de Week van de WOW-factor 2022 publiceerde Platform WOW eerder deze maand diverse interviews in de rubriek ‘Gewoon bijzonder’. Daarin zetten ze collega’s in het zonnetje, die iedere dag ‘gewoon’ hun werk doen en daarmee een bijzondere bijdrage aan veilige wegen en wateren leveren. Interessant is het verhaal van Henri Bijkerk, die bij de provincie Overijssel werkt aan de bestrijding van invasieve waterexoten.

Henri is beleidsontwikkelaar assetmanagement en duurzaamheid en richt zich voornamelijk op wegeninfrastructuur. “Onlangs werd ik door de adviseur vaarwegen gevraagd mee te helpen aan een plan van aanpak om invasieve waterexoten te bestrijden,” vertelt hij. ”Ontzettend interessant omdat dit compleet nieuwe materie voor me is. Het is een prachtige kans om nieuwe kennis op te doen en bij te dragen aan het verbeteren van de provinciale infrastructuur.”

Dichtgroeien van waterwegen

Invasieve waterexoten zijn door mensen geïmporteerde exotische waterplanten die schade toebrengen aan het milieu en de omgeving. In Overijssel veroorzaken planten als de Grote waternavel, de Waterwaaier, de Verspreidbladige waterpest en de Reuze schroefvallisneria overlast op ruim 900 locaties in Nationaal Park Weerribben-Wieden en watergangen van verschillende beheerders. “Mensen gebruiken deze exotische planten in aquaria en tuinvijvers, maar gooien de plantenresten bij het schoonmaken helaas vaak weg in de sloot. Daardoor komen ze uiteindelijk in natuurgebieden en het vaarwater terecht. Vervolgens worden ze onder meer door stroming van het water en door schroeven van boten verder verspreid.”

Lees het hele interview met Henri Bijkerk op de website van Platform WOW.

© bron en foto: Platform WOW

 

Vorig artikel Volgend artikel
Meld u aan voor de nieuwsbrief

Twitter