Watersportdata: hoe zijn de vaarbewijzen verdeeld onder zeilers en motorbootvaarders?

http://vaarbewijzen-factsheet-waterrecreatienederland
21 december 2022  Laatste update: 09 november 2023

Uit de resultaten van het Watersportonderzoek 2021 blijkt dat 73% van de ondervraagden niet in het bezit is van een vaarbewijs, of een specifieke watersportcursus heeft gevolgd.

Dit is 73% van het totale aantal respondenten, dus ook respondenten die alleen hebben meegevaren met anderen of die watersporten beoefenen waarvoor bijvoorbeeld geen vaarbewijs voor nodig is zoals duiken. Dat gaf aanleiding om dit percentage en de beantwoording van deze vraag nader te duiden.

De vraag die aan alle respondenten is gesteld is: ‘Bent u in het bezit van een of meer van de onderstaande vaarbewijzen of certificaten of heeft u een of meer van onderstaande cursussen gevolgd?’. In het onderzoek worden de volgende watersportvormen onderscheiden: varen of zeilen (met kajuitboten, sloepen, open boten, e.d.), kanoën, roeien, surfen (kite-, golf- of windsurfen), waterskiën/wakeboarden, duiken, suppen en sportvissen. Hieronder de sheet met gegevens uit het Watersportonderzoek 2021.

watersportdata-aantal-vaarbewijzen

Vaarbewijs 1 en 2

Onder het totaal aan respondenten zijn Klein Vaarbewijs 1 en 2 de meest voorkomende. In dit artikel gaan we wat verder inzoomen op de verdeling van vaarbewijzen, onder zeilers en motorbootvaarders.

Hieronder staan voor diverse vormen van zeilen en motorbootvaren het behaalde vaarbewijs uitgesplitst. De zogenoemde ‘meevaarders’ onder de respondenten zijn hieruit gefilterd. Het gaat hierbij dus om de zelf varende waterrecreanten. In de categorie ‘Varen met een kajuitboot’ (motorbootvaarders) is het aantal vaarbewijzen het grootst. Onder sloepvaarders zijn de minste vaarbewijzen in bezit.

Watersportdata

Bovenstaande cijfers, de Watersportdata, zijn afkomstig uit het Watersportonderzoek 2021, uitgevoerd door Waterrecreatie Nederland en NBTC. Het Watersportonderzoek 2021 is gehouden onder Nederlanders van 18 jaar en ouder, die in de periode van 1 december 2020 t/m 30 november 2021 één of meer vormen van watersport hebben beoefend. In totaal zijn ruim 5.000 watersporters ondervraagd, representatief voor watersportend Nederland. In het Watersportonderzoek 2021 zijn de volgende watersportvormen onderscheiden: varen of zeilen (met kajuitboten, sloepen, open boten, speedboot/jetski e.d.), kanoën, roeien, surfen (kite-, golf- of windsurfen), waterskiën/wakeboarden, duiken, suppen en sportvissen.

Lees alle rapportages via www.waterrecreatienederland.nl/watersportonderzoek.

Bekijk ook de factsheet Vaarbewijzen en examens 2011-2021.

Vorig artikel Volgend artikel
Meld u aan voor de nieuwsbrief

Twitter