Eerste editie Symposium ‘Handhaving op het water’ goed ontvangen

http://symposium-handhaving-op-het-water
18 januari 2023  Laatste update: 15 maart 2023

Ruim 115 handhavers en toezichthouders op het water zijn dinsdag 17 januari 2023 in het Dolfinarium in Harderwijk samengekomen om kennis te delen over actuele thema’s rond orde en veiligheid op het water en om te netwerken. Handhavers van diverse diensten en organisaties, uit het hele land waren ruim vertegenwoordigd. Ook andere partijen uit de sector, zoals belangen- en brancheorganisaties waren aanwezig.

Divers programma

Op het symposium – een initiatief van Vaarplezier en Bootveiling – werden diverse onderwerpen aangehaald, variërend van de reikwijdte van het vaarbewijs tot de controledruk op de binnenvaart. Ook waren er presentaties over het veilen van weesboten en het opleiden van handhavers. Het symposium werd afgesloten met een plenair debat ‘Voorlichten of Verbaliseren’.

Publiek-private samenwerking

De reeks debatten begon in de ochtend met het verhaal van de succesvolle, publiek-private samenwerking in Noord-Nederland tussen watersportbedrijven en Politie om eerstelijnshulp te kunnen bieden, de PWO’ers. Een van de initiatiefnemers, Gerben Kooistra, schoof eind vorig jaar bij ons aan in de reeks Interviews met Innovators.

Reikwijdte Vaarbewijs

Het tweede debat, met aan tafel Arjen Bergijk van Vaarplezier, watersportjournalist Epco Ongering en deskundige Onno Walda ging over de reikwijdte van het Klein Vaarbewijs. Daarbij ging het onder meer over de vraag of de voorwaarden voor het vaarbewijs nog aansluiten bij deze tijd, of de inhoud van de lesstof en de examens herzien zou moeten worden en over de vraag of er niet een praktijkexamen zou moeten worden ingesteld voor wie het Vaarbewijs wil halen.

Controledruk beroepsvaart

Voor het derde debat, over de controledruk op de beroepsvaart, schoven Andries de Weert van Koninklijke Binnenvaart Nederland en Bouke Jansma van de Politie Landelijke Eenheid aan. Het debat ging onder meer over de vraag of er te veel en te vaak gecontroleerd werd op de regels waaraan de beroepsschippers moeten voldoen en of er niet te streng wordt gehandhaafd. “In de geest van de wet” of “volgens de letter van de wet”, zo kwam ter tafel. Daarnaast benadrukten beide tafelgasten – zelf ook vaak op binnenvaartschepen te vinden- hoe mooi het vak schipper is.

Voorlichten of Verbaliseren

Het symposium werd afgesloten met een plenair debat ‘Voorlichten of Verbaliseren’, geleid door Arjen Bergijk. Voor het stuk ‘Voorlichten’ schoof Sjoerd van der Helm namens de voorlichtingscampagne ‘Varen doe je Samen!’ aan. Over ‘Verbaliseren’ werd opnieuw Bouke Jansma bevraagd. Tijdens het debat kwam de vraag naar voren of recreanten voldoende op de hoogte zijn van de regels die op het water gelden, en wat daar aan te doen is. ‘Varen doe je Samen!’ heeft in samenwerking met de diverse partners verschillende voorlichtingsmaterialen ontwikkeld die de handhavers tijdens hun werk kunnen inzetten om op een toegankelijke manier voorlichting te geven. Ook werd duidelijk dat ook dit jaar ‘Varen doe je Samen!’ On Tour een vervolg zal krijgen, waarbij de ambassadeurs van de campagne samen met de verschillende handhavingsdiensten het water op gaan om informatie uit te delen.

Naast het debat in het inhoudelijk deel is er ook informeel zeer veel kennis gedeeld door de deelnemers tijdens deze dag. Organisatoren Jeroen Bolweg en Arjen Bergijk hebben naar aanleiding van de enthousiaste ontvangst van dit symposium en grote deelname uit de beroepsgroep van BOA’s en handhavers direct besloten om in januari 2024 opnieuw een symposium te organiseren. Het programma zal weer op basis van de actuele thema’s worden opgesteld in de loop van dit jaar.

Vorig artikel Volgend artikel
Meld u aan voor de nieuwsbrief

Twitter