Tip: Tentoonstelling ‘Op de Kaart’ met historische nautische kaarten

http://op-de-kaart
30 januari 2023  Laatste update: 15 maart 2023

Op 10 februari 2023 opent in het Nationaal Archief de tentoonstelling Op de Kaart. Aan de hand van de thema’s Op weg, Kaarten en kolonialisme en Maakbaar Nederland toont het Nationaal Archief in de tentoonstelling Op de kaart de ideeën en bedoelingen van opdrachtgevers en makers van kaarten.

Het Nationaal Archief over het thema ‘Op Weg’: “Tegenwoordig hoef je de weg nooit meer kwijt te raken. Je geeft je bestemming op in je mobiele telefoon en Google Maps wijst je de weg. Maar reizen met behulp van een kaart was vroeger niet vanzelfsprekend. Het wegennet van Nederland in de 17e eeuw laat nogal wat te wensen over. En maar weinig mensen hebben toegang tot een kaart. Voor zeereizen zijn kaarten in die tijd essentieel. Zonder kaart is het vrijwel onmogelijk om op zee te weten waar je bent. In de expositie zijn daarom veel oude kaarten te zien die gebruikt zijn om mee te navigeren.”

Grootste kaartencollectie van Nederland

Met ruim 300.000 kaarten en tekeningen en 400 atlassen en kaartenboeken beheert het Nationaal Archief de grootste kaartencollectie van Nederland. Een aanzienlijk deel van deze kaarten is met de hand getekend en dus uniek.In de tentoonstelling Op Weg is er veel aandacht voor historische zeekaarten. zoals de Dienst der Hydrografie die de afgelopen 148 jaar heeft geproduceerd, en voor die tijd andere organisaties.

“De kaarten in de tentoonstelling zijn allemaal gemaakt vanuit een bepaald perspectief en met een specifiek doel”, zo schrijft het Nationaal Archief. Die functie is niet veranderd: nog steeds zijn kaarten onmisbaar om complexe zaken inzichtelijk te maken. De knooppuntkaarten van Varen doe je Samen!, compleet met dronevideo’s zijn hiervan een goed voorbeeld, net als de diverse kaartviewers die Waterrecreatie Nederland maakt.

De tentoonstelling ‘Op de Kaart is te bezoeken van 10 februari t/m 22 oktober 2023 in het Nationaal Archief.

Vorig artikel Volgend artikel
Meld u aan voor de nieuwsbrief

Twitter