Wadvaarders pleit voor snelvaarverbod op Waddenzee

http://snelvaren%20waddenzee
30 januari 2023  Laatste update: 15 maart 2023

Vereniging Wadvaarders pleit voor een snelvaarverbod in het Waddengebied. Dat zei voorzitter Rob Leeman op de jaarlijkse Wadvaardersdag in de Maritieme Academie in Harlingen, zaterdag 28 januari in Harlingen.

Past niet in werelderfgoedgebied

“Wij vinden eigenlijk dat het snelvaren niet past in een natuurgebied en werelderfgoedgebied zoals de Waddenzee” zegt voorzitter Rob Leemans tegen Omrop Fryslân. “In eerste instantie vanwege de geluidsoverlast; een aantal boten maakt heel veel geluid. Ten tweede gaat het om de golfslag. Er zijn voorbeelden dat mensen eerst bij de stag staan en even later naast de boot hangen, en van chaos in de kuip. En het derde element is het onberekenbare gedrag van snelvarende schepen. Deze kunnen heel snel een wending maken en dan weet je niet goed waar ze naartoe gaan en zo kan er een aanvaring ontstaan.”

Snelvaren Waddenzee

Het onderwerp is actueel, nadat in oktober een ongeluk met fatale afloop plaatsvond tussen de snelvarende veerdienst en een watertaxi, vlakbij Terschelling. Leemans pleit dus voor een verbod, maar wel met uitzonderingen. Bijvoorbeeld voor veerdiensten en hulpdiensten, onder duidelijke voorwaarden. “In feite willen wij dat het meer gereguleerd wordt dan nu het geval is.” aldus Leemans.

Bekijk het interview met Omrop Fryslân:

Vorig artikel Volgend artikel