Terugblik Zuid-Hollandse waterconferentie: Werken aan een sterk regionaal vaarnetwerk

25 mei 2023  Laatste update: 12 oktober 2023

Samen met Gouda Sterk aan de IJssel organiseerde de provincie Zuid-Holland op 12 mei  de 3e Zuid-Hollandse waterconferentie in het IJsselhuis in Gouda. Gesproken werd over de laatste ontwikkelingen, innovaties voor attractieve routenetwerken en manieren om de watersport verder te verduurzamen. Lees hieronder het verslag, afkomstig van de website van de Provincie Zuid-Holland.

Waterrecreatie in Nederland is populair onder alle leeftijdsgroepen. Een kwart van alle Nederlanders beoefent een vorm van watersport. Met in totaal 1000 kilometer aan vaarverbindingen heeft de provincie Zuid-Holland liefhebbers van waterrecreatie veel te bieden. Van zwemmen tot zeilen, van vissen tot kitesurfen en van duiken tot (sloep)varen. In samenwerking met lokale en regionale overheden, kennisinstellingen, maatschappelijke organisaties en het bedrijfsleven werkt de provincie naar eigen zeggen continu aan versterking van het recreatieve, regionale vaarnetwerk.

Nieuwe innovatie: zelfbedieningsovertoom

Eén van de innovaties die aan bod kwam, is de ‘zelfbedieningsovertoom’; een innovatief alternatief voor een sluis. De overtoom transporteert kleinere boten zoals sloepen horizontaal over de dijk. De boot blijft horizontaal en de bemanning kan aan boord blijven. Deze nieuwe innovatie maakt het mogelijk vaarroutes in Zuid-Holland met elkaar te verbinden. De eerste overtoom is inmiddels in aanleg bij Spakenburg. Door het plaatsen van deze overtoom is het straks mogelijk om vanaf de Rengerswetering naar de Randmeren te varen.

Gedeputeerde Jeanette Baljeu, portefeuille water: “Wij zien graag dat mensen kunnen genieten van ons water. Met het beheer van onze vaarwegen zetten we daarom in op een gastvrij en beleefbaar waternetwerk. Nieuwe innovaties zoals de zelfbedieningsovertoom dragen daaraan bij. Dat we op de goede weg zijn, bleek onlangs uit het onderzoek van platform Water ontmoet Water. 85% van de deelnemers aan dit onderzoek geeft aan tevreden te zijn over de provincie als vaarwegbeheerder.”

Gouda investeert €2 miljoen

Tijdens de waterconferentie was er meer goed nieuws voor waterrecreatie in de provincie Zuid-Holland. Wethouder Thierry van Vugt van de gemeente Gouda haalde aan dat zijn stad de komende jaren €2 miljoen gaat investeren om het historische water in de binnenstad waar mogelijk uit te breiden en de vaarverbindingen in Gouda en de regio te verbeteren. Vooral de vaarverbinding tussen Gouda en Reeuwijk vormt een belangrijke schakel in het rondje Rijn-IJssel door het Groene Hart. Wethouder Thierry van Vugt: “Water is onlosmakelijk verbonden met de geschiedenis en de ruimtelijke vraagstukken van Gouda. De €2 miljoen uit het Waterfonds willen we voor verschillende projecten gebruiken. Bijvoorbeeld voor de intieme vaarroute, maar ook om de sluis bij het Reeuwijks Verlaat te elektrificeren. Zo hoeft de sluis voortaan niet meer met de hand geopend te worden geopend en verkorten we de vaartijd over de hele Breevaart.”

Virtuele tijdreis

De conferentie vond plaats in het IJsselhuis in Gouda; een historisch schipperswachtlokaal. Dit schipperswachtlokaal maakt onderdeel uit van het vele erfgoed dat Zuid-Holland rijk is, mede door haar rijke waterhistorie. Dankzij de virtuele tijdreis langs Zuid-Hollandse vaarwegen van Stichting Verborgen Stad konden de aanwezigen kennismaken met dit Zuid-Hollandse erfgoed. Tijdens de conferentie werd niet alleen naar het verleden gekeken, maar ook naar heden en toekomst. Zo sprak Marleen Maarleveld van Waterrecreatie Nederland over het belang van verduurzamen van de waterrecreatie voor een gezonde toekomst. En vertelde Waterboulevard over het gratis evenement op 13 mei aan de Lingehaven in Gorinchem waar jong en oud alle soorten waterrecreatie om en op het water zelf kunnen ervaren.

Vorig artikel Volgend artikel
Meld u aan voor de nieuwsbrief

Twitter