Gemeente Amsterdam presenteert Uitvoeringsagenda Uitstootvrije Mobiliteit

http://amsterdam-recreatievaart-uitstootvrij-
09 juni 2023  Laatste update: 07 september 2023

Op dinsdag 6 juni heeft de gemeente Amsterdam de Uitvoeringsagenda Uitstootvrije Mobiliteit gepresenteerd. Eerder maakte de gemeente al bekend de ambitie te hebben alle recreatievaart in het centrum vanaf 2025 uitstootvrij te laten varen.

Transitie

Aan dat voornemen is nu een transitieperiode tot 2030 gekoppeld. De gemeente zegt hierover in de Uitvoeringsagenda: ‘De ambitie voor het verduurzamen van de pleziervaart voor 2030 blijft gelijk aan de ambitie zoals opgenomen in het Actieplan Schone Lucht en in de Nota Varen deel 2. Het gehele Amsterdamse binnenwater uitstootvrij, uitgezonderd doorgaande vaarroutes.’

Uit onderzoek van de gemeente is onder meer gebleken dat het ingewikkeld is om alle 7000 (BHG-geregistreerde) recreatievaartuigen uitstootvrij te krijgen. Redenen daarvoor zijn:

  • Kosten voor het ombouwen of aanschaffen van een nieuw elektrisch vaartuig zijn nog hoog.
  • Er is vooralsnog geen commerciële businesscase voor een laadinfrastructuur voor pleziervaartuigen, vanwege het lage aantal laadmomenten per jaar.
  • Het is voor jachthavens lastig om op korte termijn een zwaardere aansluiting te krijgen.
(klik voor een grotere versie)

15% uitstootvrij

In de periode januari-oktober 2022 was volgens de gemeente 15% van de recreatievaart in het centrumgebied uitstootvrij. Rond de zomer van 2023 zal de Laadstrategie Varen door de gemeentes Amsterdam worden vastgesteld.

Coalitie Duurzaam Varen

In Amsterdam is ‘Coalitie Duurzaam Varen’ gevormd, die samen met de gemeente aan de slag wil gaan met de transitie naar uitstootvrij varen. De visie van deze coalitie is gericht op samenwerking: ‘Het doel van de coalitie is om de transitie naar duurzaam varen te bevorderen en om zo samen te werken aan het verlagen van de uitstoot van pleziervaart, passagiersvaart en professionele vaart en het verbeteren van de lucht- en waterkwaliteit. Om dit doel te bereiken, werkt de coalitie aan verschillende oplossingen zoals slimme laadinfrastructuur, een veiligheidskeurmerk, deelboten en wisselbare batterijen.’ Ook vanuit andere gemeentes is inmiddels interesse getoond, zegt een woordvoerder.

Op 24 juni organiseert de coalitie de ‘Duurzam Varen Dag – Het grootste elektrisch proefvaart evenement van Nederland

Vorig artikel Volgend artikel
Meld u aan voor de nieuwsbrief

Twitter