Boot van het Jaar-awards 2023 uitgereikt

30 augustus 2023  Laatste update: 12 oktober 2023

Voorafgaand aan de start van de Hiswa te Water zijn in de Bataviahaven in leleystad de ‘Boot van het Jaar-awards weer uitgereikt. In verschillende categorieën waren er in totaal zes awards te verdelen.

Boot van het Jaar Awards-innovatie

De award voor de Motorboot Innovatieprijs gaat dit jaar naar de Super Lauwersmeer SLX45. Ook in de categorie Sloepen en Tenders was er een innovatieprijs, namelijk voor de Woodler 28. Bij de zeilboten kreeg de Saffier SE24 Lite de award.

Start-up Award

Boot van het Jaar Start-up Award is de prijs voor jonge bedrijven in de watersport die succesvol zijn met een nieuwe formule of nieuwe doelgroepen. De prijs gaat dit jaar naar Watt Boats. Het jonge bedrijfje bestaat uit een kleine club studenten dat tijdens hun schooljaar op de nautische opleiding van de IVA Business School aan de gang ging met een origineel idee. Watt Boats wil oude afgeschreven reddingsboten opknappen en van een elektrische aandrijving voorzien.

Oeuvre Award

De Boot van het Jaar Oeuvre Award ging naar Gerard Dijkstra. Deze prijs is in het leven geroepen om een persoon te eren die zich langere tijd op bijzondere wijze voor de Nederlandse watersport verdienstelijk heeft gemaakt en daar niet eerder voor is gelauwerd.  Gerard Dijkstra heeft een enorm oeuvre, dat niet alleen heel breed is, maar zowel motorboten als zeiljachten bevat. “Dijkstra ademt zeilsport. Bij zijn ontwerpsuccessen moeten de Bestevaer zeil- en motorjachten worden genoemd. Behalve plezierjachten en superjachten ontwierp Dijkstra een enorme vloot aan werkschepen. Daarnaast is hij de ontwerper van spraakmakende boten als de Maltese Falcon en de Clipper Stad Amsterdam.” aldus de jury.

Motorboot van het jaar

Met een unanieme stem van de jury werd de 𝙎𝙪𝙥𝙚𝙧 𝙇𝙖𝙪𝙬𝙚𝙧𝙨𝙢𝙚𝙚𝙧 𝙎𝙇𝙓54 uitgeroepen tot ‘Motorboot van het Jaar 2023’. Yvonne Zwaan vertelt uit monde van de jury: “Je zou dit jacht kunnen omschrijven als een pocketsize superjacht in zowel techniek als design. Je merkt aan alle details dat deze boot met hart en ziel is gebouwd. De detaillering is fantastisch en je ziet dat over elk detail is nagedacht. De SLX54 is een keten van juiste beslissingen. Alles wordt in eigen huis gemaakt en uitgevoerd. De SLX54 vaart stil snel en krachtig. Ronduit innovatief is het om een grote beachclub op een 54 voeter te ontwerpen zonder dat de boot pompeus wordt.”

De winnaars zijn te vinden en te bekijken op de Hiswa te Water 2023.

© foto boven: Geert Dijks

Vorig artikel Volgend artikel
Meld u aan voor de nieuwsbrief

Twitter