Tip: Open Monumentendag op 9 en 10 september

27 augustus 2023  Laatste update: 12 oktober 2023

Op zaterdag 9 en zondag 10 september is het weer Open Monumentendag. Het thema is dit jaar ‘Levend Erfgoed. Duizenden monumenten openen dat weekend hun deuren voor het grote publiek en laten zien hoe rijk Nederland is op het gebied van cultureel erfgoed. 

Levend Erfgoed

Dit jaar is het twintig jaar geleden dat het UNESCO verdrag voor de Bescherming van het Immaterieel Cultureel Erfgoed is gesloten en dat wordt gevierd door het thema ‘Levend erfgoed’ te koppelen aan Open Monumentendag. “We kunnen immaterieel erfgoed – oftewel levend erfgoed – omschrijven als de culturele gebruiken, tradities en ambachtelijke vaardigheden die mensen van huis uit hebben meegekregen, die zij zich eigen hebben gemaakt en die zij op hun beurt weer willen doorgeven. Dit immateriële erfgoed is – anders dan de stenen van een monument – voortdurend in beweging en verandert mee met de tijd én van beoefenaar tot beoefenaar.  Deze ambachten, tradities en gebruiken zijn vaak onbewust al aanwezig in de monumenten, maar maken wij dit jaar nóg zichtbaarder tijdens Open Monumentendag. Denk bijvoorbeeld aan het ambacht van de molenaar. De molenaar kan zijn beroep niet uitoefenen zonder goed functionerende molen. Maar andersom is de molen ook slechts een zielloos gebouw zonder de molenaar en zijn werk. ” aldus de organisatie.

Tijdens het Open Monumentenweekend zijn ook diverse aan water- en waterrecreatie gelieerde monumenten en kunstwerken te bezichtigen. Zoals bijvoorbeeld sluizen en gemalen, vuurtorens of de Kuinderse Punter KU11. Een compleet overzicht van alle monumenten is te vinden op de kaart met alle monumenten van Open Monumentendag.

Vorig artikel Volgend artikel