Groei omzet en werkgelegenheid jachtbouw/watersportindustrie in 2022 

12 januari 2024

Elk jaar wordt in opdracht van het ministerie van Infrastructuur en Waterstaat de Maritieme, Arbeidsmarkt- en Havenmonitor opgesteld. In deze monitor worden onder andere de jaarlijkse sociaaleconomische effecten van de jachtbouw/watersportindustrie opgenomen.

In de Maritieme Monitor 2023 zijn de cijfers en effecten opgenomen over het jaar 2022. De drie monitoren (maritieme-, arbeidsmarkt- en havenmonitor) zijn in één opgave beschikbaar gemaakt. De groei van werkgelegenheid en economische waarde binnen de algehele maritieme sector is ook terug te zien in de cijfers voor de jachtbouw en watersportindustrie.

De monitor geeft aan dat de sector wordt gekenmerkt door “diversiteit en kleinschaligheid”. Er zijn meer dan 2.000 bedrijven actief en vooral in de watersportindustrie zijn er veel kleinere bedrijven met minder dan 10 personen. In tegenstelling tot andere sectoren in het maritieme cluster is de jachtbouw/watersportindustrie ook op de consument gericht en niet alleen business-to-business. De uitzondering daarop is de superjachtbouw (>24 meter) die voornamelijk is gericht op de export.

Economische betekenis

Volgens de Maritieme Monitor is de omzet van de sector jachtbouw/watersportindustrie met 15% toegenomen ten opzichte van 2021. Afgerond komt de omzet neer op €9,1 miljard. De monitor heeft de volgende type bedrijven opgenomen als onderdeel van de sector: ontwerp, jacht(af)bouw, jachthavens, reparatie & onderhoud, jachtmakelaardij, detail- & groothandel, verhuur & vaarscholen en zeilmakerijen. De toegevoegde waarde van de sector is gestegen met 2% ten opzichte van 2021. Ook de werkgelegenheid is gestegen met 2%. De totale werkgelegenheid bedroeg 17.829 personen in 2022.

De volledige uitwerking van de sociaaleconomische effecten is uitgevoerd door Ecorys en Erasmus UPT, in opdracht van het ministerie van Infrastructuur en Waterstaat en in samenwerking met de Stichting Nederland Maritiem Land en is online te downloaden.

Lees de Maritieme-, Arbeidsmarkt- en Haven Monitor 2023.

© Afbeelding boven is een bewerkte versie van het voorblad

Vorig artikel Volgend artikel
Meld u aan voor de nieuwsbrief

Twitter