Eerste sluis in Noord-Holland met bediening op afstand 

http://Drone-foto%20sluis%20Purmerend
12 februari 2024  Laatste update: 09 februari 2024

De Sluisbrug Purmerend is de eerste sluis van de provincie Noord-Holland die op afstand bediend wordt. Deze maand werd de sluis aangesloten op een bediencentrale in Heerhugowaard. De sluis is onderdeel van een BRTN vaarweg. 

Vanuit de centrale openen en sluiten bedienaren voortaan de sluis en brug. Via beelden van elf camera’s krijgen zij een totaalbeeld van het verkeer rondom de sluis en brug. De bedienaren communiceren via speakers zodat ze eventuele aanwijzingen kunnen doorgeven.    

Betere doorstroming

De provincie sluit steeds meer bruggen en sluizen in Noord-Holland aan op de bediencentrale in Heerhugowaard. Door vanuit één centrale op afstand te bedienen kan de provincie bruggen en sluizen veilig bedienen en het weg- en scheepvaartverkeer beter op elkaar afstemmen. Dat zorgt voor een betere doorstroming. Met centrale bediening stimuleert de provincie goederenvervoer over water en neemt de druk op het wegennet af. 

Planning andere bruggen en sluizen

De komende maanden (tot april 2024) sluit de provincie Noord-Holland naast de sluisbrug Purmerend nog twee sluizen en twee bruggen aan op de bediencentrale in Heerhugowaard. Het gaat om de Schoorldammerbrug, de Burgemeester Visserbrug in Den Helder en de Tolhuissluis bij Nieuwkoop/Uithoorn. Bekijk de planning wanneer de werkzaamheden klaar moeten zijn. 

Benieuwd waarom steeds meer bruggen en sluizen op afstand worden bediend? De provincie Noord-Holland legt in een video uit hoe brug- en sluisbediening op afstand de veiligheid kan verbeteren. 

© Foto boven provincie Noord-Holland

Vorig artikel Volgend artikel
Meld u aan voor de nieuwsbrief

Twitter