Ruim 150.000 kinderen het water op in 10 jaar Optimist on Tour

http://Persfoto%20Optimist%20on%20Tour.%20Kinderen%20zijn%20op%20het%20water%20aan%20het%20suppen,%20kanoen%20en%20zeilen.
16 april 2024

Ruim 150.000 kinderen uit heel Nederland gingen de afgelopen tien jaar het water op met het kennismakingsprogramma van het Watersportverbond voor de jeugd, Optimist on Tour. Het programma viert dit jaar haar tiende verjaardag.

Het programma is bedoeld om kinderen uit alle windstreken het water op te krijgen. Kinderen tot en met 12 jaar en met zwemdiploma A, krijgen de kans om bij hen in de buurt via school of vrije inschrijving gratis te zeilen, suppen en kanovaren.

De afgelopen tien jaar heeft Optimist on Tour op 118 locaties aangelegd. Ook dit jaar staan er ruim tien locaties door heel Nederland op het programma. Tijdens de Dutch Water Week van 15 mei tot 2 juni in Almere wordt flink uitgepakt om het 10 jarig bestaan van Optimist on Tour te vieren.

Het Optimist on Tour programma

Met tien Optimist zeilboten, meerdere SUP’s en kano’s reist Optimist on Tour door Nederland. Scholen uit de buurt worden uitgenodigd om deel te nemen. Dit is inclusief een les over water en watersport vooraf in de klas, theorie op locatie aan wal en praktijk op het water. Op de kant staat ook het Optimist on Tour Waterlaboratorium. Hier doen de kinderen allerlei proefjes met water. Hoe wordt waterstof gemaakt en wat kun je ermee? En hoe zuiver je water zodat je het kan drinken? Met deze proefjes leren kinderen over schoon water en een duurzame toekomst.

Aangepast watersporten

Het afgelopen jaar is het aangepast watersporten toegevoegd aan Optimist on Tour. Hierdoor kunnen ook kinderen met een fysieke beperking deelnemen en kennismaken met watersport. Dit initiatief wordt mede mogelijk gemaakt door Stichting het Gehandicapte Kind, Sailwise en Sailability. Met speciale begeleiding en materiaal zorgt het Watersportverbond ervoor dat alle kinderen mee kunnen doen.

Data en locaties

In 2024 staan er verschillende locaties op het programma. Inschrijven kan op de website van Optimist on Tour. Aanmelden ter plekke kan ook. In beide gevallen zijn bij de aanmelding toestemming van een ouder/verzorger en zwemdiploma A voorwaarden om mee te kunnen doen.

Kinderen met een beperking die mee willen doen kunnen rechtstreeks contact opnemen via info@optimistontour.nl. In overleg wordt een geschikt programma opgesteld.

© Foto boven: Laurens Morel

Vorig artikel Volgend artikel