Steviger toezicht leidt tot veiliger historische zeilvloot

03 mei 2024  Laatste update: 02 mei 2024

Het toezicht op de veiligheid van de historische zeilvloot is aanzienlijk verbeterd. Dit blijkt uit de opvolging van de aanbevelingen van de Onderzoeksraad voor Veiligheid.

De Onderzoeksraad heeft bekeken wat alle partijen tot nu toe hebben gedaan met de aanbevelingen uit het rapport van september 2023. Chris van Dam, voorzitter van de Onderzoeksraad: ‘De minister van Infrastructuur en Waterstaat is voortvarend aan de slag gegaan met de Inspectie Leefomgeving en Transport (ILT), de schippers en eigenaren van historische zeilschepen, de branchevereniging voor beroepschartervaart, de keuringsbureaus en de Raad voor Accreditatie. Het is positief dat alle partijen zich inzetten om de veiligheidsrisico’s op de historische zeilschepen zo klein mogelijk te houden.’

Grootschalige controle tuigage

De ILT heeft dit jaar een grootschalige controle uitgevoerd. Van alle ruim 200 schepen uit de historische zeilvloot is de mast en het tuigage gecontroleerd. Schepen die niet aan de normen voldoen, mogen niet uitvaren. De Onderzoeksraad is positief over het feit dat alle schepen gecontroleerd worden. Chris van Dam:  ‘Daarbij roepen we wel op om intelligent te blijven kijken naar de normen. Benut bij het toezicht en bij het actueel houden van de normen ook de kennis en expertise uit de sector zelf. Dat schept duidelijkheid voor schippers en toezichthouders.’

© Foto boven Hajo Olij

Vorig artikel Volgend artikel