Zwemseizoen gestart, nieuwe PFAS-advieswaarden bepaald 

http://zwemmen-schoon-water-wees-geen-lozer-beeld-zwemmende-mensen
10 mei 2024  Laatste update: 07 mei 2024

Op 1 mei is het seizoen voor zwemmen in open water weer van start gegaan. Dit betekent dat van 1 mei tot 1 oktober metingen worden uitgevoerd op de zwemwaterkwaliteit. Het RIVM heeft dit jaar nieuwe advieswaarden voor PFAS bepaald. 

In Nederland zijn er meer dan 700 officiële locaties waar in open water gezwommen mag worden. Deze zijn ter plekke te herkennen aan een blauw informatiebord of te vinden via zwemwater.nl. Het zwemseizoen is traditioneel van 1 mei tot 1 oktober, maar door de Omgevingswet is de duur van het zwemseizoen flexibeler geworden. Op sommige locaties kan daarom het zwemseizoen afwijken van de standaard. 

Tijdens het zwemseizoen wordt de kwaliteit van het zwemwater gecontroleerd. Alle locaties worden minimaal 1 keer per maand onderzocht door de waterbeheerder. Bij deze metingen wordt er gemeten op bepaalde bacteriën zoals E. coli en blauwalgen, maar ook giftige stoffen zoals PFAS.  

Advieswaarden PFAS

Op verzoek van de provincies en waterschappen en in opdracht van het ministerie van Infrastructuur en Waterstaat, heeft het Rijkinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM) de nieuwe advieswaarden voor PFAS bepaald voor zwemwater. Omdat PFAS bijna nooit als enkele stof voorkomt, maar meestal in mengsels met verschillende soorten PFAS, drukt het RIVM de advieswaarden uit in ‘nanogram PEQ per liter’. 

De nieuwe advieswaarden zijn berekend voor zowel zwembaden en in oppervlaktewater, zoals bijvoorbeeld recreatieplassen. Deze advieswaarden verschillen: voor oppervlaktewater mag 280 nanogram PEQ per liter worden geconstateerd. Dat is bijna 4 keer zoveel als de 71 nanogram PEQ per liter dat in zwembaden geldt. De reden dat de advieswaarde verschilt, is omdat mensen minder vaak in open water zwemmen. 

Wanneer er tijdens de maandelijkse inspectie te veel PFAS of bacteriën wordt gemeten, kan een waarschuwing of negatief zwemadvies volgen voor de desbetreffende locatie. 

Subsidie verbeteren zwemwater Noord-Holland

Provincie Noord-Holland heeft een subsidie opengesteld om de kwaliteit van het zwemwater te verbeteren. Waterbeheerders en locatiehouders van zwemlocaties kunnen subsidie aanvragen om bijvoorbeeld terugkerende blauwalg aan te pakken, de locatie schoon te maken of voorlichting te geven aan recreanten. De provincie stelt hiervoor € 150.000 subsidie beschikbaar. Het indieningstermijn loopt tot en met 1 oktober 2024.

Vorig artikel Volgend artikel