Start jaarlijkse voorlichtingscampagne ter voorkoming van verdrinking

14 juni 2024

De campagne ‘Wie checkt jou? – Veilig in en uit het water’ gaat weer van start. Centraal staat de oproep om goed op te letten bij recreatie in, op en langs het water.  

Ieder jaar verdrinken in Nederland zo’n 100 mensen in open water. Veel vaker nog redden hulporganisaties zwemmers die in de problemen zijn geraakt.  

Doelstelling voorlichtingscampagne

Volgens de campagne onderschatten mensen de risico’s van zwemmen in open water. Denk hierbij aan: 

  • Overschatting van de eigen zwemvaardigheid. 
  • Onverwachte stroming. 
  • Temperatuurverschillen in het water. 
  • Alcoholgebruik. 

Het doel is om het bewustzijn van strandgasten over de risico’s van zwemmen in open water te verhogen. Tegelijkertijd geeft de campagne een handelingsperspectief. Er wordt concreet gevraagd: ‘Wie checkt jou? – Veilig in en uit het water’ met daarbij drie aangeboden opties: je vrienden aan de kant, je buddy in het water of de lifeguard op het strand. 

Door deze vraag te stellen worden recreanten bewust gemaakt van wat zij zelf kunnen doen om veilig te zijn bij zwemmen in open water.  

Zomertour

De komende zomermaanden wordt de zwemveiligheidscampagne voor het derde jaar op rij op meerdere locaties uitgerold, zowel langs de kust als bij binnenwateren. De eerste stop is op zaterdag 15 juni tijdens festival Oerol op Terschelling. De bedoeling is om met mensen in gesprek te gaan over wat men zelf kan doen om veilig te recreëren in het water.  

Kijk voor meer informatie over de campagne op de website van Veilig in en uit het water. 

Vorig artikel Volgend artikel
Meld u aan voor de nieuwsbrief

Twitter