Jaarlijkse verdrinkingscijfers op World Drowning Prevention Day

29 juli 2024  Laatste update: 30 juli 2024

Op 25 juli 2024 publiceerde het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) de cijfers met betrekking tot het aantal verdrinkingen van inwoners in Nederland voor het jaar 2023.

De dag van publicatie is niet toevallig uitgekozen. Op 25 juli is het namelijk World Drowning Prevention Day; de door de Wereldgezondheidsorganisatie uitgeroepen internationale dag ter voorkoming van verdrinking. Wereldwijd verdrinken jaarlijks naar schatting circa 250.000 mensen.

Overleden door verdrinkingen

In 2023 zijn 98 inwoners van Nederland verdronken in open water, in huis of tuin. Dat waren er 25 meer dan een jaar eerder, en iets meer dan het gemiddelde van de afgelopen tien jaar. Dat meldt het CBS op basis van voorlopige cijfers over doodsoorzaken.

Verder zijn er 41 niet-inwoners verdronken in 2023. In totaal zijn er 139 mensen verdronken in Nederland. In de afgelopen tien jaar overleden jaarlijks gemiddeld 88 inwoners door een accidentele verdrinking en 27 niet-inwoners. Het aantal verdronken mensen van zowel inwoners als niet-inwoners ligt in 2023 boven het gemiddelde van het afgelopen decennium.

Open water

Drie kwart van de in totaal 877 accidentele verdrinkingen in die periode vond plaats in open water: een sloot, rivier, kanaal, gracht, recreatieplas, meer, vijver of in de zee. Verder gebeurde 18 procent van de verdrinkingen in of nabij het huis, bijvoorbeeld in bad of een vijver.

Verdrinkingen per leeftijdsgroep

Volgens het CBS was het aantal accidentele verdrinkingen de afgelopen decennia het hoogst onder inwoners van 60 jaar of ouder. In de periode 2014-2023 verdronken gemiddeld 0,9 op de honderdduizend 60-plussers. Bij kinderen onder de 10 jaar was dat 0,4 per honderdduizend. Midden vorige eeuw verdronken juist relatief veel jonge kinderen. Tussen de jaren 50 en 80 nam het aantal verdrinkingen sterk af, ook in andere leeftijdsgroepen. Daarna was de daling minder sterk.

Risicobewustzijn verbeteren

De campagne ‘Wie checkt jou? – Veilig in en uit het water’ richt zich op het verbeteren van het risicobewustzijn van recreanten in, op en langs het water, zodat zij hun gedrag aanpassen en problemen worden voorkomen. De campagne wil mensen aanmoedigen om de omstandigheden te controleren voordat ze het water ingaan en na te gaan wie er mogelijk op hen kan letten. Daarnaast biedt de campagne tips over wat te doen in noodsituaties en hoe te handelen wanneer men getuige is van iemand die in problemen verkeert.

Vorig artikel Volgend artikel
Meld u aan voor de nieuwsbrief

Twitter