De Nieuwe Maas stroomt als levensader door de stad Rotterdam. In de beleidsnota Wateratlas zet de gemeente in op de ruimtelijke ordening op en rond de Nieuwe Maas.
De Wateratlas is in concept vastgesteld door het college van burgemeester en wethouders van Rotterdam. De stad ontdekt steeds meer “de kansen die het water van de Nieuwe Maas biedt voor recreatie, toerisme, personenvervoer, groen en drijvend wonen.”
Tegelijkertijd is de Nieuwe Maas één van de drukst bevaren rivieren van Europa. De Wateratlas benadrukt het belang hiervan en schetst een toekomst waarin de binnenstedelijke Nieuwe Maas kan uitgroeien tot dé centrale openbare ruimte van waterstad Rotterdam.
Doelen
De ambitie is om de binnenstedelijke Nieuwe Maas zowel als veilige hoofdvaarweg én centraal park in te richten. Dit is vertaald naar vier doelen:
- De binnenstedelijke Nieuwe Maas is voor iedereen.
- Het gebruik op het water is veilig.
- Het gebruik versterkt het DNA van de rivier, stad en haven.
- Het gebruik is duurzaam.
In de bijbehorende agenda staan projecten met prioriteit die op korte termijn (2024-2026) worden uitgevoerd en projecten die geagendeerd worden voor de periode na 2026.
15 jaar
Met de Beleidsnota Wateratlas binnenstedelijke Nieuwe Maas ligt er een duidelijke stip op de horizon waar de gemeente Rotterdam de komende 15 jaar naartoe willen werken. De Wateratlas is tegelijkertijd een toetsingskader voor concrete initiatieven en ontwikkelingen in het hier en nu.
Lees de Wateratlas voor de binnenstedelijke Nieuwe Maas.
© Foto boven: gemeente Rotterdam
Vorig artikel Volgend artikel