De Nederlandse Onderwatersport Bond (NOB) heeft in oktober een week lang aandacht besteed aan veilig duiken.
Veiligheid raakt duiksport op meerdere vlakken. Daarom lichtte de NOB een week lang verschillende aspecten uit om veilig te duiken, waaronder een onderzoek naar zuurstofnarcose, zichtbaarheid met duikvlaggen en een leidraad voor veilig duiken.
Onderzoek zuurstofnarcose
Ontwikkelingen in de duiksport staan niet stil. In 2023 deed Xavier Vrijdag onderzoek om de subtiele effecten van gasnarcose op de hersenen te kunnen waarnemen. Vrijdag legt uit:
“Het belangrijkste gevaar van gasnarcose is het opwekken van euforie, overmoed en verlies van beoordelingsvermogen.”
In het onderzoek werden drie methodes gebruikt en de kwantitatieve elektro-encefalogram (qEEG) methode bleek het meest effectief. Deze methode heeft namelijk de mogelijkheid voor real-time analyse. De qEEG-methode maakte met succes onderscheid tussen ademlucht aan de oppervlakte en lucht op 50 meter.
Met de resultaten van Vrijdags onderzoek is er meer inzicht in wat gasnarcose met een duiker doet en wat het precies is.
Duikvlaghouders
Andere watersporters kunnen duikers herkennen daar waar een blauw-witte-duikvlag wappert. Duikers worden aangemoedigd de vlag altijd te gebruiken als ze gaan duiken. Vaarweggebruikers wordt gevraagd om minstens 100 meter afstand te houden als ze de duikvlag langs het vaarwater zien, zodat duikers veilig kunnen duiken.
Binnenkort plaats de NOB zes duikvlaghouders op dijktrappen in Tholen (Zeeland). De houders zijn een eenvoudige en relatief goedkope oplossing om de duikveiligheid te vergroten.
Leidraad
In de week bracht de NOB de Leidraad voor Veilig Duiken weer onder de aandacht. Dit document bevat criteria hoe men veilig kan duiken en wordt beroep gedaan op de eigen verantwoordelijkheid van de individuele duiker.
Ook veiligheidscampagne Varen doe je Samen! heeft aandacht besteed aan de belangrijkste regels tussen duikers en de scheepvaart.
© Foto boven via Unsplash
Vorig artikel Volgend artikel