In Noord-Brabant is er op de Essche Stroom meer ruimte gemaakt voor water, natuur en recreatie. De herinrichting van het beekdal is klimaatbestendig en de nieuwe stuw heeft een kanogoot.
De Essche Stroom is een watergang van ongeveer 7 kilometer dat ten noordoosten van Boxtel ligt. In 1965 werd deze gekanaliseerd. Om het water meer ruimte te geven, wordt de omgeving zo ingericht dat de beek weer kan meanderen.
Klimaatbestendig
De afgelopen jaren is er in fases gewerkt aan het verbeteren van de waterkwaliteit, een schone waterbodem en meer ruimte voor natuur en water voor de Essche Stroom.
Door klimaatverandering moet er rekening gehouden worden met extreme weeromstandigheden. Naast regen en zelfs extreme hoosbuien, heeft Nederland ook steeds meer te maken met extreme droogte.
Om hierop in te spelen wordt de bodem van de beek opgehoogd. Hierdoor wordt de Essche Stroom smaller en minder diep. Zo blijft het water langer in het gebied, dat goed is tegen verdroging. Maar er komt ook meer ruimte vrij voor het water, voor wanneer de rivier buiten de oevers treedt.
Stuw met kanogoot
Een betonnen stuw bij Esch is verwijderd en een nieuwe stuw is zo’n 300 meter stroomopwaarts geplaatst. Deze stuw is een stuk minder zichtbaar en is gemaakt als een soort drempel in het water. Voor kanoërs is de stuw geen barrière meer, maar kunnen zij via een kanogoot glijden over de stuw en hun route voortzetten.
Verder is er rekening gehouden met de vissen die zwemmen in de rivier. Bij de nieuwe stuw ligt nu een natuurlijke en kronkelende vispassage, waardoor vissen om de stuw heen kunnen zwemmen.
Fase 2
Het Essche Stroom project is nog in volle gang. De komende twee jaar (2025 – 2026) zal nog vijf kilometer van de Essche Stroom worden gedempt. Hiermee wordt het kanaliseren van de vorige eeuw ontdaan en kan de beek weer meanderen door het landschap.
Het project de Essche Stroom is een goed voorbeeld hoe een combinatie van klimaatadaptatie en waterrecreatie mogelijk is. Wilt u meer praktijkvoorbeelden lezen? Eerder heeft Waterrecreatie Nederland 13 (grootschalige) projecten geanalyseerd waarin het belang van de samenhang tussen waterrecreatie en natuur sterk naar voren kwam.
© Foto via Waterschap De Dommel
Vorig artikel Volgend artikel